Att skriva akademisk essä på psykoterapiutbildning
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Att skriva akademisk essä på psykoterapiutbildning

Att skriva akademisk essä på psykoterapiutbildning

Publicerat av: Redaktionen

Ordet ”essä” härstammar från franskans “essai”, som betyder “försök”.

I en akademisk essä utforskar och prövar skribenten olika vägar för att skapa förståelse för en specifik händelse i sitt yrkesliv.

En grundtanke i essän är att skrivandet fungerar som en metod för både personlig och teoretisk reflektion, där just försöken, resonerandet och prövandet står i centrum. Essän blir ett “försök” att synliggöra det egna praktiska kunnandet genom att beskriva det i text.

– Vi har under flera år arbetat med den akademiska essän som uppsatsform i våra längre utbildningar, som till exempel den här grundläggande psykoterapiutbildningen på 45 högskolepoäng, säger Ulf Hammare, en av handledarna på utbildningen.

Att skriva akademisk essä på psykoterapiutbildningEssäformen passar väldigt bra för yrkesverksamma som arbetar i relationsbaserade yrken eftersom essän syftar till att utveckla det egna yrkeskunnandet och lära sig mer utifrån konkreta situationer man varit med om i sitt arbete. Det är författaren själv och de yrkeserfarenheter hon har med sig som blir själva forskningsobjektet i essän.

– Essäformen inbjuder till en prövande och sökande hållning som våra kursdeltagare har tagit sig an med stort engagemang trots att det här sättet att skriva är nytt och oprövat för många, fortsätter Ulf. De återkommande läs- och reflektionsgrupperna bidrar starkt till att man succesivt hittar vägar framåt i sina essäer.

– Som essähandledare uppskattar vi bland annat den kreativitet och nyfikenhet som kännetecknar våra kursdeltagare och deras texter, säger Susanne Björk, en av handledarna på utbildningen. Framför allt är arbetet som handledare väldigt roligt och det är inspirerande att få ta del av deltagarnas texter och reflektioner kring sina, många gånger svåra möten i det sociala arbetet, avslutar Susanne.

Lyssna vad Eva Muskos, Olga Granlöf och Marina Turial har att säga om att skriva essä.

 

Marie Cederschiöld högskola

Vid Marie Cederschiöld högskola anordnas utbildning på grundnivå och avancerad nivå i vårdvetenskap och socialt arbete. Vi har även utbildning i teologi och kyrkomusik samt forskarutbildning inom området Människan i välfärdssamhället. Vår uppdragsutbildning vänder sig till yrkesutövare och utgår från ett helhetsperspektiv på människan. Marie Cederschiöld högskola finns i Stockholm och Göteborg. Vårt namn fram till januari 2022 var Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>