Preliminära betygsresultat för elever i våra grundskolor visar på förbättringar jämfört med 2023
Hem SKOLNIVÅ Preliminära betygsresultat för elever i våra grundskolor visar på förbättringar jämfört med 2023

Preliminära betygsresultat för elever i våra grundskolor visar på förbättringar jämfört med 2023

Publicerat av: Redaktionen

De preliminära betygsresultaten för elever som just slutat i Kungsbackas kommunala grundskolor visar att eleverna totalt sett har högre meritpoäng jämfört med 2023 års officiella statistik.

Andelen behöriga till gymnasiet är också högre jämfört med förra året.

Vi ser också att det finns skillnader mellan pojkar och flickor; det är en högre andel av flickorna som är behöriga till gymnasiet och de har också totalt sett högre meritpoäng

– Det är glädjande att se att våra elever lyckas väl i sina studier samt att meritvärden och andelen behöriga till gymnasiet ökar, säger Emanuel Forsell (M), ordförande nämnden för Förskola & Grundskola. Nu fortsätter vi arbetet med att göra Kungsbackas skolor ännu bättre och ge alla elever möjlighet att lyckas.

Preliminära resultat Kungsbacka kommunala skolor årskurs 9.

Preliminära betygsresultat för elever i våra grundskolor visar på förbättringar jämfört med 2023De preliminära resultaten är framtagna ur Förskola & Grundskolas egna system. Syftet med att ta fram uppgifterna är att rektor på varje skola och förvaltningen ska kunna påbörja arbetet med analys och uppföljning.

– Den officiella statistiken presenteras av Skolverket i slutet september och det är först när vi har denna som vi fullt ut kan analysera och göra jämförelser över åren och även nationellt, säger Magnus Fogelblad, verksamhetscontroller Förskola & Grundskola

Meritvärden, summan av en elevs 16 eller 17 bästa betyg som räknats om till siffror.

  • Genomsnittligt meritvärde, alla: 237,9 (236,5 för 2023).
  • Flickors meritpoäng: 251,4 (244,7 för 2023)
  • Pojkars meritpoäng: 224,4 (228,5 för 2023)

Andel behöriga till gymnasiet

  • Alla: 89,3% (89,1% för 2023)
  • Flickor; 90,8% (89,1% för 2023)
  • Pojkar: 87,7% (89,1% för 2023)

Siffran inom parentes är från Skolverkets officiell statistik från 2023. Sök statistik om förskola, skola och vuxenutbildning – Skolverket

I år är det 1 006 elever som lämnar Kungsbackas kommunala grundskolor, 2023 var det 1 123.

Sommarskola innebär möjlighet att bli behörig

Cirka 80 elever från årskurs 7-9 deltar just nu i Förskola & Grundskolas sommarskola. I sommarskolan kan elever i årskurs 9 få möjlighet att betygspröva i kärnämnena och därigenom få behörighet till gymnasiet.

– Om det innebär att fler elever blir behöriga kommer det dock inte synas i den officiella statistiken men det har givetvis betydelse för den enskilda eleven, säger Magnus Fogelblad.

Fokusområden för ökad måluppfyllelse

Under 2020-2025 har Förskola & Grundskola fokus på tre områden i arbetet med att skapa högre måluppfyllelse för eleverna. Fokusområdena är:

  • Jämställd utbildning
  • Matematiskt lärande
  • Undervisningens kvalitet

Valet av områdena har sin utgångspunkt från Förskola & Grundskolas systematiska kvalitetsarbete, varje enhets behov, forskning och omvärldsbevakning.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>