Skolan som är först ut med ny grön plåt
Hem KOMMUNER Skolan som är först ut med ny grön plåt

Skolan som är först ut med ny grön plåt

Publicerat av: Redaktionen

Under hösten 2022 fick Jenny Forsgren på CF:s Plåtslageri frågan om att skicka in ett anbud för plåtarbetet på Vittinge nya förskola och skola, i Heby kommun utanför Uppsala.

Vid den tiden hade Plannja precis lanserat en helt ny kulör i sitt standardsortiment som fått namnet djurgårdsgrön.

Just denna gröna plåt var föreskriven i projektet, och när CF:s Plåtslageri vann upphandlingen blev de bland de första att arbeta med den nylanserade plåten.

Grön på flera sätt

Den djurgårdsgröna plåten med kulörkod PL34 är en klassisk stålplåt som lackats i färgen NCS S5020-G10Y. Som Plannja själva beskriver det ligger den gröna nyansen någonstans mellan mossgrön och ärggrön. Men det är inte bara kulören som är grön, färgbeläggningen är också grön i det avseende att den är tillverkad av miljövänlig svensk rapsolja istället för fossil olja.

Skolan som är först ut med ny grön plåtEn skola för 92 elever och 88 förskolebarn

Heby Fastigheter AB är beställare av Vittinge nya förskola och skola, och Elvbygg AB är byggentreprenörer. CF:s Plåtslageri har utfört uppdrag åt Elvbygg även innan detta projekt, och Jenny beskriver uppdraget på skolan som ett normalstort projekt. Skolan är ett nyproduktionsprojekt som ska göra plats för 92 elever och 88 förskolebarn. Byggnaden är som tre sammansatta huskroppar, en till skolan, en till förskolan och en till storköket. Den totala ytan blir på 2840 kvm.

Ett år för att bandtäcka det stora taket

Det bandtäckta taket utgör den allra största delen av uppdraget här på skolan, och under våren 2023 påbörjade Jennys kollegor arbetet på plats. I ett år har arbetet pågått och 2-4 plåtslagare har varit på bygget dagligen. Jihm har varit ansvarig plåtslagare och det är han som tillsammans med kollegan Anton som varit på plats allra mest. Jihm och Anton tycker att arbetet har flutit på bra och att det varit ett lättarbetat projekt. Hindren på taket har varit lagom många, men det har däremot varit lite utmanande med de långa plåtarna.

”Taket på Vittinge nya förskola och skola är 3500 kvadratmeter. Det är stora ytor och plåtarna blir långa. De längsta plåtarna på taket är 16 meter. Sådana längder blir ganska svåra att bära så därför har det varit bra att vara fyra plåtslagare på plats ibland. Nu är taket helt klart och det är bara lite arbete på fasaden kvar, och några entrétak som ska bandtäckas.” säger Jenny Forsgren som är delägare i CF:s Plåtslageri.

Kulör med inspiration från 1800-talet

Skolan i Heby kommun ligger norr om det nybyggda villaområdet Ösbylund, i ett vackert läge precis intill skogen. Det djurgårdsgröna taket passar fint tillsammans med grönskan i bakgrunden. Kulören som Plannja tagit fram är en klassisk nyans som hämtat inspiration från småhusbebyggelsen i Stockholm på 1800-talet. Plannjas ambition är att möta efterfrågan på nya kulörer, och de senaste åren har man sett en ökad efterfrågan på just gröna kulörer. Kanske på grund av färgens lugnande egenskaper med koppling till naturen, och att grönt är en färg som passar till det mesta.

Målgruppen för den djurgårdsgröna plåten är takläggare, husägare och arkitekter som vill höja det estetiska uttrycket på sina byggnader. Till Vittinge nya förskola och skola har man valt att kombinera det gröna taket med takavvattning i en grå nyans. Takavvattning från Plannja går dock att beställa i djurgårdsgrönt om man önskar. All plåt och takavvattning i detta projekt är beställt genom Bevego, där CF:s Plåtslageri brukar handla.

Beställa exakt rätt mängd plåt

”När vi fick förfrågan om detta projekt var vi först tvungna att kolla upp vilka som tillverkade den djurgårdsgröna plåten, och det visade ju sig bara vara Plannja. Och vi kunde beställa den genom Bevego där vi brukar handla. Vi valde att bara beställa cirka 80-90% av all plåt från början, för att kunna se hur mycket som faktiskt skulle gå åt när vi närmade oss slutet. Grönt är ingen färg som brukar gå åt, så vi ville inte att det skulle bli massor med plåt över. Det var inga problem att beställa lite extra på slutet, det var smidigt och det var exakt samma nyans på plåten. Det fungerar alltid bra att handla av Bevego, det gjorde även min pappa innan jag blev delägare i firman år 2012.” säger Jenny.

Vilka är CF:s Plåtslageri?

1978 grundade Jennys pappa Classe Forsgren CF:s Plåtslageri i Vittinge. Han flyttade senare företaget till Uppsala och 2012 började Jenny hjälpa till både i verkstaden och på kontoret, med alltifrån att ta emot kunder till bokföring. Jenny bestämde sig snart för att sluta sitt arbete som lärare och började jobba heltid på plåtslageriet.

Under 2022 fick Jenny möjlighet att ta över företaget Andreassons Plåtarbeten som då hade 10 anställda. I samband med det gick kollegan Linus in som delägare av CF:s Plåtslageri, och tillsammans köpte de Andreassons Plåtarbeten. Från att ha varit 5 anställda på CF:s Plåtslageri har de nu anställt ytterligare några medarbetare och är nu totalt 20 anställda. De utför allt inom byggnadsplåtslageri och har en serviceavdelning samt en plåtbutik där snickare kan komma in och beställa specialtillverkade detaljer. ”Denna omställning har verkligen varit en resa, men det har gått bra och det har varit roligt.” avslutar Jenny!

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>