Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2024 tilldelas Lisen Hägerström
Hem EVENT Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2024 tilldelas Lisen Hägerström

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2024 tilldelas Lisen Hägerström

Publicerat av: Redaktionen

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2024 tilldelas Lisen Hägerström, förskollärare på Lustigkulla förskola i Knivsta.

Hon får priset för sitt engagemang för varje barns utveckling och sin starka professionalitet som får både barn och kollegor att växa tillsammans och känna tilltro till sin förmåga. Priset delas ut av Förskoletidningen.

– Jag känner mig otroligt rörd, tacksam och stolt. Det känns fint att ha blivit påtänkt till nominering och att dessutom få utmärkelsen bland så många fantastiska pedagoger som finns runtom i vårt land, säger Lisen Hägerström.

Juryns motivering:
”Utmärkande för Årets Förskolekraft är det engagemang och den unika förmågan att skapa en lärmiljö som får varje barn att växa och känna tilltro till sin egen förmåga. Genom att kombinera lek, lärande och omsorg på ett sätt som främjar barnens delaktighet och självkänsla är Lisen en förebild för sina kollegor. Genom att engagera barn i kreativa projekt och vara en aktiv lyssnare, bygger hon starka pedagogiska relationer och uppmuntrar till ett utforskande lärande. Med en stark professionalitet möter hon varje barn med ömsesidighet och respekt och lyssnar aktivt så att de känner sig på riktigt viktiga”.

”Lisens arbete med att förmedla förskolans värden till vårdnadshavare och omvärlden höjer inte bara yrkets status utan visar också på den betydande kompetens som krävs. Hon är förskollärare, inspirationskälla och en respekterad kollega vars arbete får både barn och vuxna att växa tillsammans. Lisen Hägerström strävar efter att göra en bestående positiv inverkan i barnens liv och lever efter mottot: ”Jag vill vara pedagogen som det är tur att barnen fick uppleva under sin förskoletid.”.

– Med utmärkelsen Årets Förskolekraft vill vi uppmärksamma och fira de många skickliga pedagoger och rektorer som är verksamma i förskolan. Lisen Hägerström är en strålande förebild bland dessa, enligt Malin Ring, chefredaktör för Förskoletidningen, som ställt några frågor till Lisen:

Vad är det viktigaste i ditt arbete?
– Att möta varje barn precis just så som hen är och upplever stunden just nu. Den relationella delen i arbetet är för mig det viktigaste av allting – det är utifrån det som trygghet och tillit utvecklas och människor vågar och kan utforska världen och ta till sig kunskap och olika perspektiv. Jag vill att barnen verkligen ska veta och känna att de, exakt sådana som de är här och nu, är sedda, älskade och viktiga. Förskolan har ansvar för att säkerställa att barns rättigheter uppfylls och beskyddas – att få utvecklas, vara trygg, vara sig själv, må bra och utvecklas i samspel med världen.

Vad får dig att behålla ditt engagemang för ditt arbete?
– Det är möjligheten att skapa arenor för barns rättigheter, trygghet och lärande samt den stora komplexiteten som arbetet innebär – hur vi människor fungerar, blir till i olika kontexter, hur utveckling och kommunikation sker och utvecklas. Detta ställer krav på oss pedagoger att alltid vara i vårt eget lärande och reflektion.

Utmärkelsen Årets Förskolekraft 2024 tilldelas Lisen Hägerström

Malin Ring och Årets Förskolekraft Lisen Hägerström

Hur ser du på förskollärarens roll?
– Vi behöver våga möta olika synpunkter, komma med olika typer av kunskaper och tillvägagångssätt samtidigt som vi håller en objektiv professionalism.

-Allt detta ska även genomsyras av en autentisk, personlig värme och närvaro. Det är komplext och fascinerande och något som jag känner ödmjukhet inför.

– Förståelsen för mänsklighet, mänskliga beteenden, behov och uttryckssätt har alltid fascinerat mig. Och det finns det mycket av i förskolan.

Om Lisen Hägerström
Lisen Hägerström har arbetat på Lustigkulla förskola i Knvista sedan 2017. Hon har arbetat inom förskola sedan 2004 och tog sin lärarexamen 2012 i Uppsala. Hon är behörig i förskola, förskoleklass, fritidshem och svenska, svenska som andraspråk och matematik i årskurs 1–6. Under utbildningen läste hon även en termin specialpedagogik och tagit del av flera kompetensstärkande satsningar inom specialpedagogik.

Förskoletidningen är en del av Gothia Kompetens och verkar för aktiv kompetensutveckling av hög kvalitet. Vi vill inspirera och engagera all personal inom förskolan liksom chefer och förtroendevalda och bidra till att verksamheten ständigt utvecklas. Chefredaktör, Malin Ring, redaktör, Åsa Kahn. Tidningen ges ut sex gånger per år.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>