Universums Studentundersökning 2024 - här vill svenska IT-studenter jobba
Hem UTBILDNING Universums Studentundersökning 2024 – här vill svenska IT-studenter jobba

Universums Studentundersökning 2024 – här vill svenska IT-studenter jobba

Publicerat av: Redaktionen

Det har blivit dags för analysföretaget Universum att släppa sin årliga ranking över svenska universitets- och högskolestudenters drömarbetsplatser.

Frågar man IT-studenter hittar vi techjättarna Google, Spotify och Microsoft i toppen.

Saab Defence & Security har seglat upp i rankingen medan Ericsson och Amazon har tappat. Över 2000 IT-studenter har deltagit i undersökningen, som är del av Universums riksomfattande studentundersökning med över 23 000 deltagare.

Techbolagen stabila trots lågkonjunktur

Google, Spotify och Microsoft ligger kvar i toppen sedan förra årets undersökning, vilket tyder på att tech-giganterna lyckats upprätthålla studenters intresse trots stora uppsägningar. Intresset för jobb inom säkerhet och försvar har ökat generellt sett bland svenska studenter och samma gäller för studenter inom IT. Saab Defence & Security har seglar upp tre placeringar och intar därmed fjärdeplatsen i årets ranking. Även Försvarsmakten har tagit sig fem platser upp. Telejätten Ericsson faller några placeringar och e-handelsföretaget Amazon likaså.

–       Att säkerhetsaktörer inom både privat och offentlig sektor ökar i popularitet tyder på att den aktuella försvarspolitiken påverkar ingenjörsstudenter framtidsval, Emil Adén, Sverigechef Universum.

Universums Studentundersökning 2024 - här vill svenska IT-studenter jobbaTrygghet viktigt vid val av arbetsplats

De fem viktigaste egenskaperna vid val av arbetsgivare för IT-studenter präglas av trygghetsmarkörer: hög framtida lön (61 procent), säker anställning (53 procent) och goda referenser för framtiden (46 procent). De egenskaper som ökat mest i popularitet sedan förra året är flexibla arbetsvillkor, tydlig avancemangsstege och inspirerande syfte. De som sjunker i attraktivitet är work-life balance och kompetitiv lönesättning.

Skillnad i förväntad lön mellan tjejer och killar

Den förväntande ingångslönen för IT-studenter generellt har ökat 1,58 procent sedan förra året, från 38 034 kronor till 38 636 kronor. Manliga IT-studenter förväntar sig 39 099 kronor i ingångslön medan de kvinnliga förväntar sig 37 731 kronor. Det är en skillnad om 3 procent mellan könen, samma siffra som i fjol.

Om Universums Studentundersökning 2024

Universum utför varje år Sveriges största studentundersökning, i år med 23 403 respondenter från 34 olika universitet och högskolor. Årets undersökning gjordes mellan september 2023 och januari 2024 och besvarades av 2091st IT-studenter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>