Tillsammans gör vi fler hållbara resor-mobilitetsveckan
Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Tillsammans gör vi fler hållbara resor-mobilitetsveckan

Tillsammans gör vi fler hållbara resor-mobilitetsveckan

Publicerat av: Redaktionen

Skövde kommun, Skövdebostäder och Skövde Energi deltar tillsammans i den europeiska mobilitetsveckan den 16-22 september.

På schemat står bland annat bjudfika till cyklister och en utmaning för skolklasser – där vinsten är att namnge en kommunal cykelpump.

Mobilitetsveckan är ett initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Kampanjveckan går hand i hand med kommunfullmäktiges beslutade utvecklingsmål om klimat och miljö, där Skövde bedriver ett offensivt miljö- och klimatarbete och ska främja en hållbar livsstil. Tillsammans har kommunen, Skövdebostäder och Skövde Energi lagt in fler tjänster och platser i kommunens digitala cykelkarta, för att göra det enklare att välja ett hållbart sätt att resa.

Klassutmaning engagerar grundskoleelever

Kommunens grundskolor årskurs 4-6 erbjuds att delta i mobilitetsveckan. Eleverna får i materialet möjlighet att lära sig mer om transporter och hållbarhet. De deltar genom att varje dag kryssa i hur de reser till och från skolan, fritidsaktiviteter eller andra platser i vardagen. Klassvis skickar de också in förslag på namn för kommunens cykelpumpar och vinnande klass får sitt namnförslag tryckt på pumpen. Utmaningen syftar till att skapa medvetenhet kring våra resor, transporter och hållbarhet. Det viktigaste är inte att klassen går och cyklar varje dag, eftersom förutsättningarna på exempelvis landsbygden skiljer sig åt från tätorterna.

Tillsammans gör vi fler hållbara resor-mobilitetsveckanBilpool och cykelservice

Under mobilitetsveckan vill Skövdebostäder uppmuntra sina hyresgäster lite extra till hållbara transporter, vilket bland annat kommer att synas i sociala medier. Skövdebostäders öppna cykelservicestationer, där Skövdebor bland annat kan använda verktyg och cykelpumpar, finns nu inlagda i kommunens digitala cykelkarta.

Men bolaget erbjuder också sina hyresgäster laddplats för egen elbil och möjlighet att hyra företagsbilar när de inte används av Skövdebostäders personal.

– Transporter till och från boendet står för mer än 80 procent av hyresgästernas klimatavtryck kopplat till bostaden. Vi vill därför underlätta för våra hyresgäster att göra hållbara val, säger Sofie Spetz, miljö- och hållbarhetssamordnare på Skövdebostäder.

Hållbara transporter inte bara för privata resor

Skövde Energi har ett annat fokus på mobilitetsveckan och har i den digitala kartan lagt in platser för tung fordonsladdning.

– Förra året invigde vi Skövdes första publika laddstation för tunga fordon på Gruvgatan och i höst är det dags att öppna en ny station för laddning i Norra Ryd, en viktig milstolpe för logistik- och transportsektorn i vårt område. Det är också ett viktigt steg i Skövde Energis strävan att vara med och påskynda omställningen till ett fossilfritt och hållbart samhälle, säger Åsa Holmqvist Ekman, chef affärsstöd och kommunikation på Skövde Energi.

Hejarklack för de som tar sig fram hållbart

Hela mobilitetsveckan inleds med uppmuntran, eftersom det ofta är mer effektivt än pekpinnar. Måndagen den 16 september klockan 07.00 finns därför en koncerngemensam hejarklack på ett av kommunens mest trafikerade gång- och cykelstråk; Garpaparken. Där får de som tar sig fram hållbart ett hejarop och en liten bjudfika som tack för sin insats.

– Kommunen, Skövdebostäder och Skövde Energi har tillsammans identifierat transporter som ett angeläget område att kommunicera kring gemensamt. Vi ska vara offensiva och minska vårt klimat- och miljöavtryck och vi ska locka nya invånare och etablerare som vill vara med på den resan. Tillsammans ska vi främja en hållbar livsstil, så cykla gärna förbi oss på måndagsmorgonen! avslutar Sari Strömblad, miljöstrateg på Skövde kommun.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>