Högskolan Väst värd för Sverigeledande forskningskonferens i produktion
Hem FORSKNING Högskolan Väst värd för Sverigeledande forskningskonferens i produktion

Högskolan Väst värd för Sverigeledande forskningskonferens i produktion

Publicerat av: Redaktionen

I april är det dags att prata framtidens industri. Då fylls campus i Trollhättan av industrirepresentanter och forskare inom produktion.

Flera namnkunniga talare kommer att finnas på talarlistan när Swedish Production Symposium 2024 går av stapeln.

– Det känns jättekul att Högskolan Väst står som värd för konferensen. Forskning inom produktionsteknik är ett av högskolans spetsområden och vi ligger i framkant inom flera områden, säger Joel Andersson, professor i materialvetenskap vid Högskolan Väst och konferensordförande för Swedish Production Symposium 2024, SPS2024.

– Dessutom pågår just nu en omställning inom industrin bland annat kopplat till digitalisering, automatisering och AI. Samtidigt ska omställningen ske med hållbarhet för ögonen. Så det finns många områden att diskutera och utbyta kunskap kring, säger, säger Joel Andersson.

Ett tema som speglar högskolans profil

Konferensens tema är Sustainable Production through Advanced Manufacturing, Intelligent Automation and Work Integrated Learning.

– På Högskolan Väst kombineras forskning inom produktionsteknik med forskning inom lärande, vilket är unikt. Vi ser en ökad efterfrågan och ett behov av att när ny teknik ska införas även matcha detta med kompetensutvecklingsinsatser och design för lärande. Konferensen skapar tillfälle för forskare att tillsammans med representanter från industrin diskutera frågorna på ett nationellt plan.

Flera välkända namn på talarlistan

På talarlistan finns flera renommerade personer. Bland andra Henrik Runnemalm – Vice president Global Technology Centre, GKN Aerospace, Dr. Daniel Sperling – Founding Director, Institute of Transportation Studies, University of California, Alice Øritsland – Vice president HR Vattenfall Distribution & Director People, Culture & Sustainability, Amer Mohammed – Expert in digitalization, innovation, AR and AI och Thomas Böllinghaus – Head of Department Component Safety, Bundesanstalt für Materialforschung und –prüfung (BAM).

– De olika verksamhetsområden som våra keynote-talare representerar ger deltagarna ett brett perspektiv över industrigränserna.

Högskolan Väst värd för Sverigeledande forskningskonferens i produktion

Framtidens industri är temat när industriaktörer och Sveriges främsta forskare inom produktion möts på Swedish Production Symposium i Trollhättan. Foto: iStock

– Konferensen har också flera panelsamtal med andra industri- och forskningsföreträdare och parallella spår med närmare 70 forskningsartiklar som ska presenteras. Dessa föreläsningar kommer handla om bland annat hållbar tillverkning, smart produktion och automatisering, digitalisering för effektiv produktframtagning, industriell transformation för hållbarhet samt integrering av utbildning och forskning.

Elfte gången konferensen ges

Konferensen arrangeras vartannat år av Swedish Production Academy och Product Development Academy, och 2024 är det Högskolan Västs tur att vara värd för konferensen, som blir den elfte i sitt slag. Konferensen kommer att hållas på campus i Trollhättan. Konferensdeltagande kommer också att få besöka Produktionstekniskt centrum på Innovatum för att ta del av den verksamhet som pågår där.

– Dessutom har vi fantastiskt trevliga kvällsprogram med exempelvis besök på Saab Car Museum och en kvällsbankett med ett västsvenskt tema som vi är övertygade om kommer att falla deltagarna i smaken, avslutar Joel Andersson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>