Elever tar fram idéer för en hållbar skolgård – lämnar medborgarförslag till kommunen
Hem NYHETER Elever tar fram idéer för en hållbar skolgård – lämnar medborgarförslag till kommunen

Elever tar fram idéer för en hållbar skolgård – lämnar medborgarförslag till kommunen

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan matematik, biologi och hållbar utveckling kopplas ihop för att skapa en bättre skolgård?

Det var utmaningen för eleverna i Team 5 (årskurs 5) på Lärande Grundskola Oden i deras uppdrag – Miljöakuten.

Under sex veckor undersökte och planerade de förslag på en mer inspirerande, lekvänlig och hållbar skolgård – en idé som fick kommunens miljöstrateg, Jimmy Rudemyr, att lyssna.

Ett skolprojekt som engagerar
Elever tar fram idéer för en hållbar skolgård – lämnar medborgarförslag till kommunen

Telma och Liv – två elever på Lärande Grundskola Oden som deltagit i uppdraget Miljöakuten

När läraren Mikaela Sirén, en av två lärare i samma team, introducerade Miljöakuten – ett uppdrag där eleverna arbetar med flera ämnen samtidigt – ville hon väcka deras engagemang. Hon visste att skolgården var en fråga som verkligen berörde dem.

Efter att ha identifierat förbättringsområden på skolgården, kopplade eleverna ihop sina idéer med hållbar utveckling och ekonomiska beräkningar. De räknade på materialkostnader, jämförde priser och lärde sig mer om källkritik.

– Det var ett väldigt roligt arbete med många ämnen samtidigt. Vi fick lära oss om hur mycket som saker faktiskt kostar, och att det var stor prisskillnad för samma typ av sak. Det trodde jag inte, berättar en av eleverna i team 5.

Kommunens miljöstrateg inspirerar eleverna

För att ge eleverna insikt i kommunens arbete tog Mikaela kontakt med, Jimmy Rudemyr, miljöstrateg i kommunen. Hans snabba respons och besök blev en viktig del av projektet och gav eleverna inspiration.

Han berättade bland annat om skolgårdens planering och visade en karta där han förklarade vikten av olika ytor. Eleverna fick en tydligare bild av hur förändringar påverkar både djur och människor på lång sikt. Bland annat diskuterades hur bin behöver fria flygpassager för att samla föda och hur skolgårdens design kan stödja biologisk mångfald.

– Vi visste inte att det var så viktigt att tänka på miljön när man bygger eller förändrar något, och vi fick lära oss att se helheten, berättar en elev. Det är mycket att tänka på när man ska planera en skolgård.

Elevernas bästa idéer för en hållbar skolgård

I uppdraget Miljöakuten kunde läraren Mikaela se möjligheten att kombinera både matematik, biologi, teknik, svenska och samhällskunskap. Eleverna fick även träna på presentationsteknik och att samarbeta för att utforma olika förslag. Genom att intervjua de yngre eleverna på skolan, fick de också med sig fler åldersperspektiv på vad som kunde förbättra skolgården.

Elevernas bästa idéer var:

• En markansluten studsmatta för ökad rörelseglädje.
• En linbana på skolgårdens baksida.
• Fågelholkar, som eleverna kan tillverka själva i slöjden.
• Plantering av bärbuskar, fruktträd och blommor för att gynna biologisk mångfald.
• Bevarande av binas flygpassager genom smart planering av vegetationen.

Förslagen blir till medborgarförslag

Vid Jimmys andra besök fick eleverna presentera sina idéer för honom och skolans rektor. Han uppmuntrade dem att göra ett riktigt avtryck genom att skicka in sina förslag som ett medborgarförslag till kommunen. Något som stärkte elevernas engagemang ännu mer.

– Jag visste inte att det fanns en person på kommunen som jobbade med detta. Det var spännande att höra honom berätta. Han var verkligen intresserad av våra förslag och idéer, förklarar en av eleverna.

Jimmy berättar att han blev imponerad av elevernas engagemang och kreativa idéer.

– Det var modigt av eleverna att presentera sina arbeten. Många var nervösa, men de gjorde det ändå. Flera av grupperna hade gjort riktigt bra research och beräknat kostnader för sina förslag.

Efter diskussioner och röstning enades Team 5 om vilka idéer som skulle skickas in till kommunen.

– Det märks att eleverna har växt genom det här uppdraget. De har verkligen förstått att de också kan vara med och påverka samhället, berättar läraren Mikaela.

Framtidens skolgård – nästa steg

Nu väntar eleverna på besked från kommunen. Deras arbete visar hur skolan och kommunen kan samarbeta för verklig förändring och hur unga kan delta i samhällsutveckling redan i skolan.

Uppdraget är ett lysande exempel på hållbar utveckling i praktiken – och på hur elever kan förvandla sina idéer till verklighet!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>