Klöverstugans förskola i Svedala, Aggarpsskolan i Svedala, Danderyds gymnasium i Danderyd, Restaurang Citronen i Katrineholm samt Väståkraskolan i Anderslöv – de är vinnarna i Arla Guldko 2025.
Finalgalan och prisceremonin hölls i Stockholm den 12 maj, en dag full av inspiration, matglädje och firande av de fantastiska finalisterna som varje dag gör skillnad i sina verksamheter.
– I 25 år har vi genom tävlingen Arla Guldko fått möta människor som med hjärta, yrkesskicklighet och stolthet lyfter den offentliga måltiden – varje dag, för både barn och äldre. Årets finalister visar att omtanke, samarbete och stolthet verkligen kan smaka, och kännas, i varje måltid. Det är små nyanser som skiljer finalisterna åt, och våra jurygrupper har arbetat hårt för att utse vinnarna, säger Erica Elfving, projektledare för Arla Guldko.
Tävlingskategorierna i Arla Guldko 2025 är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola, Årets Frukostlyft samt Bästa Seniormatglädje. I Arla Guldko delas även utmärkelsen Årets Guldstjärna ut till den eller de som direkt eller indirekt bidrar till att utveckla det offentliga köket. Fem särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, har arbetat med att utse finalister och vinnare. Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, exklusivt diplom samt utbildningsstipendium.
Här är vinnarna i Arla Guldko 2025
Bästa Matglädjeförskola – Klöverstugans förskola i Svedala
Bästa Matglädjeskola – Aggarpsskolan i Svedala
Årets Frukostlyft – Danderyds gymnasium i Danderyd
Bästa Seniormatglädje – Restaurang Citronen i Katrineholm
Årets Guldstjärna – Väståkraskolan i Anderslöv
Övriga finalister i Arla Guldko 2025
Bästa Matglädjeförskola: Solängens förskola i Söderköping och Vallens förskola i Sundsvall
Bästa Matglädjeskola: Ströveltorps skola i Ängelholm, Veingeskolan i Laholm och Väståkraskolan i Anderslöv.
Årets Frukostlyft: Hedängskolan i Sandviken och Pilevallskolan i Trelleborg
Bästa Seniormatglädje: Björkliden i Alvesta och Danikshem i Nacka
Årets Guldstjärna: Föreningen Frisk mat och Tullängsgymnasiet i Örebro
Om stjärnkockarna i jurygrupperna
– Marie Skogström, driver Mat & Vin Slottsparken. Marie deltar i juryn för Bästa Matglädjeförskola.
– Paul Svensson, gastronomisk ledare på Rosendals trädgård. Driver även Pauls kök, en konsultbyrå för hållbar utveckling. Paul deltar i juryn för Bästa Matglädjeskola
– Martin Moses, Årets Kock 2019, ägare av restaurang Human i Göteborg. Martin deltar i juryn för Årets Frukostlyft.
– Malin Söderström, driver restaurangen Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm. Malin deltar i juryn för Bästa Seniormatglädje.
– Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, krögare på Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum. Fredrik leder juryn för specialpriset Årets Guldstjärna.
Om Arla Guldko – firar 25 år
Arla Guldko startade år 2000 som ett initiativ för att hylla vardagshjältar i den offentliga måltiden. Med tävlingen vill Arla driva på utvecklingen och sprida vardagshjältarnas arbetssätt med bland annat kvalitet, hållbarhet, råvaror i säsong, minskat svinn och pedagogik. Vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium. Fem särskilt tillsatta jurygrupper, var och en toppad med en av Sveriges bästa stjärnkockar, arbetar under flera veckor med att utse finalister och slutligen vinnarna i samtliga kategorier. Läs mer här om tävlingen Arla Guldko.