Västerås stad tar ett nytt steg för att öka tillgängligheten och underlätta gemenskap genom att öppna Sveriges första digitala fritidsgård inom LSS.
Satsningen, som drivs av vård- och omsorgsförvaltningen, erbjuder en virtuell mötesplats för kunder inom verksamheten där aktiviteter och social samvaro står i fokus.
– Vi vill skapa en trygg och inspirerande plattform där människor kan mötas och delta i aktiviteter oavsett var de befinner sig, säger Isak Ohlander, digital handledare inom vård- och omsorgsförvaltningen.
Mötesplats för alla
På den digitala fritidsgården som kallas för Molnet kan användare delta i en mängd olika aktiviteter:
- Spela spel tillsammans, allt från enklare ”småspel” till avancerad gaming.
- Titta på tv-program och evenemang i gemenskap, till exempel Melodifestivalen eller sport.
- Delta i enklare träningsövningar, som gympa.
- Umgås genom dans, musik och samtal via röstchattar och skärmdelning.
Ökad tillgänglighet för fler
Den digitala fritidsgården är särskilt värdefull för personer som har svårt att ta sig till fysiska mötesplatser, exempelvis på grund av funktionsnedsättning eller begränsad mobilitet. Genom att erbjuda möjlighet att delta hemifrån med hjälp av en dator, surfplatta eller telefon skapas en mer inkluderande fritidsmiljö.
– För många är detta en chans att känna sig delaktiga och vara en del av ett sammanhang. En digital fritidsgård kan erbjuda ett viktigt komplement till de fysiska mötesplatserna. Vi tror och hoppas att deltagarna kan träffa likasinnade och att de också kan skapa sociala kontakter även utanför den digitala miljön, säger Isak Ohlander.
Nöjd deltagare testar miljön
-Jag gillar molnet, det är positivt att kunna delta hemifrån och jag vill delta fler gånger. Det var roligast att spela biljard och Land-io, och att prata, berättar Johan Annell, som deltog för första gången på den digitala fritidsgården.
Projektet genomförs med stöd av digitala handledare och är en del av Västerås stads arbete för att minska ensamhet och skapa nya former av gemenskap.