Enligt undersökningar som PISA och Pirls sjunker läskunskaperna bland svenska ungdomar och i ungdomsbarometern ser vi att ungas framtidstro är den lägsta sedan rapporten påbörjades.
Att öka läsglädjen, tron på demokratin och tron på möjligheten att påverka är därför viktigare än någonsin.
För att möta det och bidra med att sprida positivitet, inspiration och konstruktiva vägar framåt har Prinsparets Stiftelse gått samman med Kulturhuset Stadsteatern, Förortsentreprenöreroch komikern Melody Farshin och skapat en föreställning som kommer spelas för elever på Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg, i Skärholmen, Vällingby och Husby under november.
Svenska ungdomar har enligt ungdomsbarometern aldrig haft så låg framtidstro och det demokratiska systemet hotas av olika populistiska krafter runt om i hela Europa. Samtidigt sjunker svenska ungdomars läs- och skrivkunskaper enligt den senaste PISA undersökningen – särskilt bland målgruppen barn och unga med dyslexi. Enligt den senaste studien är svenska ungdomars läskunskaper nu nere på samma rekordlåga nivåer som vi såg i undersökningen från 2012.
– Vi möter många unga som har svårigheter i skolan och därför känner att de saknar framtidsmöjligheter, trots att de har massor med ambitioner. För oss är målet med den här föreställningen att de tre olika gästerna på scenen ska kunna inspirera ungdomarna till att känna att de också kan lyckas, säger Mustafa Zatara, grundare av Förortsentreprenörer.
Prinsparets Stiftelse arbetar särskilt för att sprida kunskap om dyslexi med fokus på barns rättigheter där läskunnighet och läsglädje är en stor del.
-Att kunna läsa är att kunna tillgodose sig sina demokratiska rättigheter och vara en fullvärdig del av samhället. Därför är det så viktigt att vi arbetar för att stärka läskunskaperna hos unga och vända den nedåtgående trenden. Vi hoppas att föreställningens fokus på det skrivna ordet och demokrati, ska kunna inspirera andra till att hitta läs- och skrivglädje och se nya möjligheter i sin framtid, säger Micaela Jonsson, verksamhetsansvarig för området dyslexi med fokus på barns rättigheter på Prinsparets Stiftelse.
Skrivkramp är en inspirationsförställning om demokrati, kreativitet och makten i det skrivna ordet finansierad av Gålöstiftelsen. Föreställningen är framtagen i ett talk-show-format där författare, kreatörer och poeter intervjuas av komikern Melody Farshin.
– Det känns helt rätt att vara en del av föreställningen! Jag bröt själv mot många regler kring hur litteratur ska skrivas när jag skrev mina böcker, just för att språket precis som skrivandet är flytande och ständigt i förnyelse. Det lockar och främjar fler till att kunna använda både sin röst och penna bara genom att minska distansen till det. Jag ser fram emot varje ort, gäst och framför allt publiken, säger Melody.
Föreställningen sker i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och sätts upp på Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg, i Skärholmen, Vällingby och Husby under november.
-Skrivkramp är den typen av projekt som vi på Kulturhuset Stadsteatern gärna vill samarbeta med och lyfta. Att kunna erbjuda en plattform för ungdomskultur som bidrar till ökad tro på demokratin, ökad kreativitet och förståelsen för makten i det skrivna ordet är vi mycket stolta över, säger Olof Hansson, konstnärlig ledare på Kulturhuset Vällingby/Husby.
Föreställningen är en del av Prinsparets Stiftelses arbete med dyslexi med fokus på barn och ungas rättigheter och delar av föreställningen kommer finnas tillgänglig på deras dyslexiplattform inom kort.
Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse bildades i samband med Prinsparets bröllop i juni 2015. Stiftelsens vision är att alla barn och unga ska ha möjlighet att vara sig själva. Stiftelsen arbetar med två programområden: trygghet på nätet för barn och unga, samt dyslexi med fokus på barns rättigheter.