5 miljoner till arbetet för att ge barn i utsatthet psykosocialt stöd
Hem POLITIK 5 miljoner till arbetet för att ge barn i utsatthet psykosocialt stöd

5 miljoner till arbetet för att ge barn i utsatthet psykosocialt stöd

Publicerat av: Redaktionen

Clowner utan Gränser är en av organisationerna som fick dela på det årliga överskottet från Postkodlotteriet. Årets utdelning landade på över 1 miljard kronor.

Av dessa får Clowner utan Gränser 5 miljoner som kommer bidra till att vi kan nå ännu fler barn som växer upp i extrem utsatthet, både i Sverige och runt om i världen, och ge dem skratt, lek och hopp om framtiden.

– Det betyder mycket för oss att kunna fortsätta vårt viktiga arbete för barn i utsatthet, och nå fram till ännu fler. Skratt är ett kraftfullt verktyg som kan ge hopp även i de mest svåra situationer. Skratt skapar ljusglimtar i mörkret och påminner oss om det universella mänskliga behovet av glädje och framtidstro, oavsett omständigheterna. För barn är det en mänsklig rättighet, säger Farhad Mazi Esfahani, generalsekreterare Clowner utan Gränser.

Totalt delades 1 021 711 232 kr ut till ideella organisationer som jobbar med barn och unga, djur och natur, forskning och hälsa, demokrati och samhälle, klimat och miljö, samt idrott och friluftsliv.

Clowner utan Gränser är en av de 61 organisationer som får ett årligt basstöd av icke öronmärka pengar.

5 miljoner till arbetet för att ge barn i utsatthet psykosocialt stöd

Farhad Mazi Esfahani, generalsekreterare för Clowner utan Gränser. Foto: Katinka Igelberg

– Stödet är en bekräftelse på att vårt arbete är viktigt. Att vi själva kan fördela det betyder mycket och gör det möjligt för oss att båda planera långsiktigt och snabbt kunna agera vid akuta katastrofer. Under förra året kunde vi exempelvis göra en turné till Turkiet efter den fruktansvärda jordbävningen som tog över 50,000 människors liv. Genom att erbjuda en paus för skratt och lek kunde vi ge både barn och vuxna ett tillfälle att får utlopp för sina känslor och börja bearbeta sina trauman. Den snabba insatsen var möjlig tack vare basstödet vi får från Postkodlotteriet, säger Farhad Mazi Esfahani, generalsekreterare för Clowner utan Gränser.

Clowner utan Gränser har fått stöd sedan 2020 och sammanlagt fått 20 miljoner kronor. Under 2023 bidrog basstödet till Clowner utan Gränsers verksamhet i Costa Rica, Grekland, Kina, Myanmar, Nicaragua, Sverige, Sydsudan, Tunisien, Turkiet och Ukraina. Utöver basstödet har Clowner utan Gränser också två Drömprojekt genom Postkodlotteriet – i Sverige tillsammans med Röda Korset och i Colombia tillsammans med Operation Smile Sverige.

Med en miljon lottköpare är Postkodlotteriet Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. Idag genererar lotteriet cirka en miljard kronor om året till över 60 organisationer som arbetar för att göra världen bättre.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>