Sex gymnasieskolor i Örebro län konkurrerar nu om elever till totalt cirka 250 platser på estetiska program.
Av dessa vill tre fristående skolor locka elever till närmare hälften av platserna.
Marknadsföringen gör det svårt för elever att göra rättvisa jämförelser mellan de olika skolorna – och svårt för mindre skolor att nå ut.
“Det är ingen enkel sak för våra årskurs 9-elever inför valen de skall göra. De får hem mycket fina färgglada och påkostade broschyrer från olika skolor”, förklarar Ingeborg Hjelmberg – programsamordnare på Lindeskolans estetiska program: “Förutom att Lindeskolan är länets bästa skola skulle man vilja få alla att förstå vilka i särklass fina lokaler vi har! Dessutom erbjuds våra elever att framträda ett flertal gånger då estetiska programmet har förmånen att vara aktiva i Lindesbergs kulturliv.”
- Går du i årskurs 9 och vill veta mer om hur det är att gå på Lindeskolan – bli elev för en dag (lär mer längre ner på denna sida) >>
Sex gymnasieskolor – men bara två utanför Örebro
Estetiska program finns på sex gymnasieskolor i Örebro län – en kommunal och tre friskolor i Örebro och två kommunala utanför Örebro (Lindeskolan i Lindesberg och Alléskolan i Hallsberg).
- Fyra skolor har inriktningen musik med totalt ca 100 platser – däribland Lindeskolan med tio platser.
- Fyra skolor har inriktningen estetisk & media med totalt ca 60 platser – däribland Lindeskolan med åtta platser.
- Två skolor i Örebro har övriga inriktningar (bild & formgivning, dans; teater) med totalt ca 90 platser.
Inför och under ansökningstiden till gymnasieskolorna (8 januari-15 februari med möjlighet att göra eventuella ändringsval fram till 6 maj) vill alla synas och höras för att locka sökande – och elever med föräldrar uppmanas att jämföra de olika skolorna. Men hur enkelt är det – och hur mycket kan man lita på de webbplatser som erbjuder jämförelser?
Sponsrade länkar är betald reklam
Gör man en sökning på en sökmotor dominerar sponsrade länkar med reklam från fristående gymnasieskolor med större marknadsföringsbudget än de kommunala:
Friskolor dominerar på “oberoende” gymnasieguider
Går man till någon av de “oberoende” gymnasieguider som finns på nätet är det också de fristående gymnasieskolorna som dominerar eftersom de i många fall också äger och driver webbplatserna – exempelvis GymnasieGuiden.se som är en del av friskolekoncernen AcadeMedia; Gymnasium.se som är en del av Keystone Education Group; SkolKollen.se som är en “medborgartjänst” från IST Group AB.
Även Skolverkets utbildningsguide har brister
Den mest officiella – och därmed mest neutrala – gymnasieguiden är Utbildningsguiden.se – en webbplats som ägs och drivs av Skolverket. Men även här finns brister som gör det svårt att göra rättvisa jämförelser eftersom vissa enheter har “för litet underlag”.
Därför gäller det att tänka kritiskt och göra egna val och bedömningar: “Välj ett program och en skola som DU vill gå på i tre år – inte vad andra tycker att du ska välja med hjälp av färgglada broschyrer och påkostade digitala mediekanaler.
- Går du i årskurs 9 och vill veta mer om hur det är att gå på Lindeskolan – bli elev för en dag >>
- Läs mer om estetiska programmet på Lindeskolan – Lindesbergs kommunala gymnasieskola >>
Stora skillnader i betygsättning i gymnasiet – vissa Örebroskolor generösare än andra
Betygsättningen i svenska gymnasieskolor är inte likvärdig, och nu ska regeringen utreda hur den ska bli mer rättvis. I Örebro kommun finns både skolor som är generösare och restriktivare med betygen. Läs mer på newsworthy.se >>