Astronaut och Nobelpristagare nya hedersdoktorer vid Linköpings universitet
Hem NYHETER Astronaut och Nobelpristagare nya hedersdoktorer vid Linköpings universitet

Astronaut och Nobelpristagare nya hedersdoktorer vid Linköpings universitet

Publicerat av: Redaktionen

Den svenske astronauten Marcus Wandt och den österrikiske kvantfysikern och Nobelpristagaren Anton Zeilinger har blivit utsedda till hedersdoktorer vid Tekniska fakulteten vid Linköpings universitet.

Vid den akademiska högtiden den 1 juni promoveras de nya hedersdoktorerna vid Tekniska fakulteten, Marcus Wandt och Anton Zeilinger, i Linköping. Dagen innan, den 31 maj, håller de varsin öppen föreläsning för allmänheten.

Marcus Wandt utses till teknologie hedersdoktor. Som Sveriges tredje astronaut i rymden har han bidragit till ett ökat teknikintresse i hela landet.Under sin tid som chefsprovflygare på Saab har Marcus Wandt deltagit i flera forskningsprojekt inom flygområdet. Just flyg är ett viktigt forskningsområde för Linköpings universitet där Saab och LiU har ett långvarigt strategiskt partnerskap inom både forskning och utbildning.

– Vi är glada och hedrade att Marcus Wandt accepterat att bli hedersdoktor hos oss och vi ser fram emot ett långt fortsatt samarbete inom både forskning och utbildning. Marcus är en god ambassadör för Linköping och en varm förespråkare för att sprida intresset för teknik och naturvetenskap till den breda allmänheten, säger Johan Ölvander, dekan vid Tekniska fakulteten vid LiU.

Marcus Wandt är astronaut vid ESA och chefstestpilot på Saab. Han är också överstelöjtnant och stridspilot i svenska Flygvapnet vid Norrbottens flygflottilj. Marcus Wandt är utbildad civilingenjör inom elektroteknik på Chalmers tekniska högskola som också har utsett honom till hedersdoktor.

Anton Zeilinger utses till teknologie hedersdoktor för sina insatser inom kvantteknologi. Bland annat har han gjort banbrytande experiment med snärjda, eller ”sammanflätade”, fotoner som bryter mot Bells teorem. Experimentet banar väg för kvantinformationsvetenskap, som använder kvantmekaniska system för informationsbehandling och informationsöverföring, vilket ger högre beräkningskraft och säkrare kommunikation.

Astronaut och Nobelpristagare nya hedersdoktorer vid Linköpings universitet

Marcus Wandt och Anton Zeilinger är nya hedersdoktorer vid Tekniska fakulteten vid Linköpings universitet. Foto: ESA – Marcus Wandt/Jacqueline Godany

– Att ha en Nobelpristagare här är förstås väldigt roligt, och vi är stolta över att vi på LiU har bidragit till det experiment som var en del av motiveringen till priset. Teknologi baserat på Anton Zeilingers forskning kommer vara till stor nytta i framtiden. Antons intresse för både fysik och fysikens underliggande filosofi är en stor tillgång, så vi är mycket glada över att kunna knyta Anton Zeilinger närmare LiU, säger Jan-Åke Larsson, professor i informationskodning vid LiU.

Anton Zeilinger är professor emeritus i fysik vid Wiens universitet, och var fram till 2022 ordförande för den österrikiska vetenskapsakademin. Tidigare var han vetenskaplig ledare för Institutet för kvantoptik och kvantinformation i Wien. Han har mottagit många priser och utmärkelser under en lång karriär med Nobelpriset i fysik 2022 som kronan på verket.

Hedersdoktorer vid övriga fakulteter vid Linköpings universitet utses senare under våren. Då kommer också mer information om de öppna föreläsningarna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>