Få föräldrar tror på lika möjligheter för barn att lära sig digitala verktyg
Hem UNDERSÖKNING Få föräldrar tror på lika möjligheter för barn att lära sig digitala verktyg

Få föräldrar tror på lika möjligheter för barn att lära sig digitala verktyg

Publicerat av: Redaktionen

Drygt sju av tio föräldrar i Sverige tror inte att alla barn har samma möjligheter att lära sig hantera digitala verktyg.

Det visar en ny Novus-undersökning som genomförts på uppdrag av it-företaget Atea.

En ny Novus-undersökning bland över 1 000 föräldrar i Sverige och Norge visar att majoriteten (73 procent) av svenska föräldrar inte tror att barn i dag har samma möjligheter att lära sig hantera digitala verktyg. Tittar man på de som bor i större städer och närliggande kommuner i Sverige är siffran ännu högre, hela 80 procent.

– Alla barn ska ges samma möjligheter när det kommer till användningen av ny teknik som kan främja deras lärande och skolgång. Här behöver skolan ta ett större ansvar och se till att varenda elev kan bli trygg användare av ny teknik och digitala verktyg, säger Örjan Johansson, chef skola på Atea Sverige.

Få föräldrar tror på lika möjligheter för barn att lära sig digitala verktyg

Örjan Johansson, chef skola på Atea Sverige

En högre andel av föräldrarna i Sverige uppger vidare att de är mer oroliga för barnens skärmtid utanför skoltid. Nästan fyra av tio (37 procent) uppger att de är oroliga för barnens skärmtid utanför skolan medan endast en av tio (13 procent) är oroliga för skärmtiden under skoltid.

– Självklart måste vi ta den oron på allvar. Samtidigt blir det än viktigare att utbilda både barn och vuxna kring både positiva och negativa aspekter som skärmtid kan medföra, snarare än att införa mer tekniska regleringar, säger Örjan Johansson.

På flervalsfrågan om vem som bör ta ansvar för barns skärmtid svarar nästan alla i Sverige (98 procent) att föräldrar och vårdnadshavare bör ta ansvar. Sex av tio (58 procent) uppger även att skolan och elevhälsan bör ta ansvar för skärmtiden hos barnen, och var fjärde (25 procent) tycker dessutom att teknikjättar och it-företag bör ta ansvar för barns skärmtid.

– Förutom det huvudsakliga ansvaret som ligger hos föräldrar och vårdnadshavare så har givetvis både skolan och de stora teknikföretagen ett ansvar för barnens skärmtid. Genom att använda tekniken ansvarsfullt och rätt kan både skolgång och utbildning förbättras för våra elever, säger Örjan Johansson.

Atea i Almedalen 2024

Undersökningen kommer att presenteras i sin helhet i Almedalen den 27 juni kl 14:45 – 15:30 under seminariet Barn och ungdomars skärmtid i hem och skola, i Ateas lokaler vid Restaurang Bolaget, Stora Torget 16, 621 56 Visby. För mer information om Ateas medverkan i Almedalen, vänligen besök: Atea i Almedalen 26-27 juni | Atea

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>