Konstnärliga gestaltningar sätter ljuset på AI-forskning
Hem FORSKNING Konstnärliga gestaltningar sätter nu ljuset på AI-forskning

Konstnärliga gestaltningar sätter nu ljuset på AI-forskning

Publicerat av: Redaktionen

Utställningen There is no such thing as magic är ett samarbete mellan Beckmans Designhögskola, Beijerinstitutet och Svenskt Tenn som visas 22 mars–1 april på Svenskt Tenn, Strandvägen 5.

Med humor, fantasi och design belyser Beckmansstudenter Beijerinstitutets och Stockholm Resilience Centres forskning om artificiell intelligens (AI), dess risker och möjligheter i förhållande till både social och ekologisk hållbarhet.

– Genom att låta visuell kommunikation och forskning mötas och samspela, gestaltas och förmedlas kunskap både intellektuellt och emotionellt. För studenterna är det en fantastisk möjlighet att få arbeta med brännhet forskning i nära dialog med de främsta experterna inom området, säger Sophia Wood, kursansvarig lektor på Beckmans Designhögskola.

Hur kommer en framtid präglad av intelligenta maskiner påverka oss och den levande planeten?

Konstnärliga gestaltningar sätter ljuset på AI-forskningVi pratar ibland om AI som om det vore något mystiskt som kom från ingenstans, utanför vår kontroll — som om det vore magi. I verkligheten är det resultatet av flera års beslut av aktörer inom teknologi, ekonomi, politik och forskning. Processerna bakom AI går att förstå, ifrågasätta och förbättra — att låta samtalet stanna vid liknelser med magi är ett misstag. Med förståelse för hur AI fungerar kan vi fatta grundade beslut och behålla inflytande över hur AI kommer påverka vårt samhälle och den levande planeten.

–Studenterna tog sig an denna mångfacetterade fråga med en stor dos kreativitet och integritet. Det är fantastiskt att se spetsforskning och konst samspela så fint i deras verk, säger Victor Galaz, som leder forskningsprogram i ämnet på Beijerinstitutet och Stockholm Resilience Centre.

–Årets tema i samarbetet mellan Svenskt Tenn, Beijerinstitutet, och Beckmans lyfter en frågeställning och forskning som båda är väldigt aktuella. Studenternas arbeten ger förhoppningsvis oss alla en tankeställare och en förståelse för den digitala utmaningen som ligger framför oss. Allt är inte svart eller vitt, kommenterar Thommy Bindefeld, Senior Advisor på Svenskt Tenn.

Medverkande studenter

Adam Arinbjarnarson, Amanda Artberger, Elvin Odelholm, Emilia Lind, Gabriella Roos Redemo, Jonatan Modin, Frank Torsson Szyber,
Lina Sundqvist Strindberg, Maja Ringsäter, Måns Horning, Nayra Aly, Noah Constantinou, Sanna Holm, Sofia Dimarco, Solvej Jansson, Tiffany Louise Hoff.

Om samarbetsprojektet Beckmans x Svenskt Tenn x Beijerinstitutet

Sedan 2017 samarbetar Beckmans Designhögskola med Svenskt Tenn och Beijerinstitutet vid Kungliga Vetenskapsakademien i ett årligt forskningskommunikationsprojekt. Studenter på programmet Visuell kommunikation 180 hp utmanas att i konstnärliga projekt tolka och gestalta den forskning som bedrivs av Beijerinstitutet, som får medel från Kjell och Märta Beijers stiftelse, ägare av Svenskt Tenn. Uppdraget är därmed dubbelt. Dels ska studenterna ge nya perspektiv på den viktiga forskningen som Beijerinstitutet utför, dels ska projektet kommunicera en del av den forskning som finansieras av det överskott som genereras av Svenskt Tenns försäljning.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>