Förslag om unik industriteknisk utbildningssatsning i samverkan med näringslivet
Hem UTBILDNING Förslag om unik industriteknisk utbildningssatsning i samverkan med näringslivet

Förslag om unik industriteknisk utbildningssatsning i samverkan med näringslivet

Publicerat av: Redaktionen

För att möta industrins växande behov av kompetens har Karlstads kommuns gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd godkänt en utredning som föreslår en unik satsning på industriteknisk utbildning.

Målbilden är en helt ny enhet intill Nobelgymnasiet som, tillsammans med den befintliga yrkeshögskolan Karlstads teknikcenter, bildar en industriteknisk nod.

Noden ska innehålla modern maskinell utrustning anpassad efter industrins behov. Här ska både gymnasieutbildning, vuxenutbildning och yrkeshögskoleutbildning genomföras i nära samarbete med industriföretag och Karlstads universitet.

Förslag om unik industriteknisk utbildningssatsning i samverkan med näringslivetSamverkan genom trippelhelix

Den industritekniska noden ska utgå från en så kallad trippelhelix-modell där näringsliv, akademi och kommun samverkar för att skapa innovation och tillväxt på regional nivå.

– Nu skapas förutsättningar att öka intresse och attraktivitet för industritekniska utbildningar bland både unga och vuxna. Det lägger grunden för att säkra kompetens och fortsatt tillväxt för företag i vår region, säger Johan Kullander, skoldirektör i Karlstads kommun.

”Avgörande för vår tillväxt”

Elva industriföretag och Karlstads universitet har skrivit under en avsiktsförklaring med Karlstads kommun och Teknikcollege Värmland som visar deras engagemang för satsningen.

Simon Hedberg, VD för Nords international, är en av företagarna som signerat.

– Det handlar om att säkra framtiden för industrin i Värmland. Tillgången till rätt kompetens är avgörande för vår tillväxt.

Beslut i kommunfullmäktige i juni

Det var i november 2024 som gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen fick i uppdrag att utreda möjligheterna att etablera industriteknisk utbildning för gymnasieungdomar och vuxenstuderande. Utredningen genomfördes tillsammans med representanter från kommunens näringslivsavdelning och Teknikcollege Värmland, i nära samverkan med industrin.

På onsdagens sammanträde beslutade nämnden att godkänna utredningen och lämna ärendet vidare för beslut i kommunfullmäktige i juni.

– Vi ser att det är viktigt att kommunen tillsammans med branschen och akademin tar ansvar för industrins kompetensförsörjningsbehov. Det här är en viktig del i vårt mål att vara en regional tillväxtmotor, säger Anders Peterson (C), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

 

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>