Högskolan Väst får regeringsuppdrag
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Högskolan Väst får regeringsuppdrag

Högskolan Väst får regeringsuppdrag

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen har gett Högskolan Väst, tillsammans med tre andra lärosäten får i uppdrag att utveckla högskolepedagogisk verksamhet till ingenjörsutbildningarna.

Med en särskild inriktning på att öka kvaliteten i matematikkurserna.

Detta som ett led i att ytterligare stärka förutsättningar för att fler ska påbörja, och fullfölja, en STEM-utbildning (naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik).

– Att få ta nationellt ansvar för att utveckla den här pedagogiken känns inspirerande. Regeringen har uttryckt att man velat ha lärosäten av olika storlek för det här uppdraget, som alla har visat en god kvalitet i utbildningarna, berättar prorektor Lena Sjöberg.

– Något som kan ligga bakom valet är också att vi varit bra på att genomföra utbildningar för yrkesverksamma inom det ingenjörsvetenskapliga området.

Uppdraget omfattar 1, 5 miljoner kronor per lärosäte under 2024 och i uppdraget ingår att sprida kunskapen till hela lärosätessverige sedan. Vid sidan om Högskolan Väst är det Kungl. Tekniska högskolan, Lunds universitet och Högskolan i Borås som fått uppdraget. Lärosäten som alla har civil – och/eller högskoleingenjörsutbildningar. Regeringen uttrycker att man gärna ser att dessa fyra samarbetar kring uppdraget.

Högskolan Väst får regeringsuppdrag

Uppdraget är en del i det åtgärdspaket som redan vidgatigits för att stärka STEM-området. I slutet av 2024 beräknas regeringen presentera en STEM-strategi som syftar till att Sverige ska få fler personer med gedigna kunskaper inom naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.

– Sverige som ingenjörsland måste säkerställa att vi även i framtiden kommer att ha rätt kompetenser för att möta samhällets behov. I dag är genomströmningen alltför låg inom till exempel ingenjörsutbildningarna, vilket är en utveckling vi behöver bryta. En förutsättning för att göra det är genom att stärka matematikkunskaperna, vilket kan få fler att fullfölja sin utbildning och ta examen, säger utbildningsminister Mats Persson i ett pressmeddelande från regeringen.

Högskolan Väst kommer inom kort att påbörja arbetet.

– Hos oss kommer flera delar att samverka. Vår Institution för ingenjörsvetenskap, Mattejouren och vår enhet som arbetar med den högskolepedagogiska utvecklingen är spontant de delar som initialt kommer att bli mest inblandade, säger Lena Sjöberg.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>