Konst som katalysator för att förstå teknik och life science – det här är The Cell
Hem EFTER PLUGGET Konst som katalysator för att förstå teknik och life science – det här är The Cell

Konst som katalysator för att förstå teknik och life science – det här är The Cell

Publicerat av: Redaktionen

The Cell är en helt ny scen och utställningsyta i Stockholm som utforskar gränsen mellan teknik, medicin, naturvetenskap och konst.

Bakom satsningen står Tekniska museet, med Karolinska Institutet som kunskapspartner. The Cell öppnar 20 april, med utställningen Borderlands av konstnären Helen Pynor.

 Life science är ett svenskt spetsområde i snabb utveckling.

För att behålla den positionen i framtiden behöver det allmänna intresset för life science och teknik bli större, och samverkan öka mellan akademi, näringsliv och samhället i stort.

Denna ambition ligger till grund för The Cell, som blir en ny publik scen för utställningar, scenframträdanden, pedagogiska skolprogram, samtal och möten. Här står konsten i centrum som metod för att utforska och förstå samspelet mellan life science, teknik och innovation.

The Cell tar plats i det nybyggda kvarteret Forskaren i centrala Hagastaden i Stockholm, en ny stadsdel som samlar världsledande forskning inom life science. Här förfogar The Cell över en publik yta om ca 750 kvm uppdelad på två plan, där huvuddelen av utställningsytan finns i Forskarens gatuplan, medan övervåningen har plats för pedagogiska workshops för skolklasser.

Tekniska museet ansvarar för den nya satsningen, där The Cell blir en filial till den övrig verksamhet. Med som kunskapspartner finns Karolinska Institutet, vars roll blir att agera brygga mellan forskningsvärlden och det publika som sker på The Cell.

– Med The Cell vill vi skapa en plats där konst hjälper oss att utforska och förstå den komplexa världen av life science. Vi vill rymma konst, vetenskap och samhällsfrågor under samma tak. Vi tror att konsten kan öppna nya dörrar till att förstå hur områdena hänger ihop, säger Samira Bouabana, verksamhetsledare på The Cell.

Konst som katalysator för att förstå teknik och life science – det här är The Cell– Vår ambition är att göra life science tillgängligt och engagerande, oavsett ålder eller bakgrund, och inspirera en ny generation av innovatörer och tänkare, säger Fanny Söderström Aupeix, chef för Utställningar och Upplevelser på Tekniska.

Premiäröppningen av The Cell sker den 20 april i samband med Kulturnatten i Stockholm.

Årets tema är “Existens” där höjdpunkten är tre utställningar från Dr Helen Pynor, en australisk konstnär och forskare som utforskar gränserna mellan liv och död.

Från öppning och fram till våren 2025 kommer utställningen Borderlands, där tre av hennes verk ställas ut på The Cell: The Body is a Big Place, 93% Human och The End is a Distant Memory. Det är första gången som Pynors verk visas i Sverige.

The Cell skapas av Tekniska tillsammans med Karolinska Institutet, i samarbete med Vectura som huvudpartner till The Cell och Ericsson, huvudpartner till Tekniska. Med finansiering från Wallenbergstiftelserna.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>