Jönköping University är Sveriges första hjärtvänliga lärosäte
Hem HÄLSA Jönköping University är Sveriges första hjärtvänliga lärosäte

Jönköping University är Sveriges första hjärtvänliga lärosäte

Publicerat av: Redaktionen

Jönköping University (JU) har de senaste två åren aktivt arbetat med att installera tillgängliga hjärtstartare och har 18 stycken på campus.

Detta gör att Hjärtuppropet nu utser JU till Sveriges första hjärtvänliga lärosäte. På invigningen talade Stefan Jutterdal och Thomas Ravelli, båda representanter från Hjärtuppropet.

Det handlar om minuter och sekunder när man talar om att rädda liv när det blir ett hjärtstopp. Och det är inte alls ovanligt att även personer under 50 år drabbas av detta mycket farliga tillstånd. Hjärtuppropet är en organisation som arbetar för att öka medvetenheten om hjärt-lungräddning och främja installation av hjärtstartare.

– Hjärtuppropet är fantastiskt glada över engagemanget i Jönköping och hos HÖFAB som verkligen visar ett extra föredömligt samhällsansvar. Nu hoppas vi att fler campus och lärosäten i Sverige följer efter, säger Niklas Waldenström, Hjärtuppropets projektledare som var på plats vid invigningen.

18 hjärtstartare på campus

Räddningstjänsten i Jönköping har under flera år arbetat med att förebygga dödsfall vid hjärtstopp. En av de mest viktiga åtgärderna är att installera hjärtstartare på platser där man kommer åt dem under dygnets alla timmar. Flera fastighetsägare i Jönköping har deltagit i detta arbete, däribland HÖFAB (Högskolefastigheter) som har installerat inte mindre än 18 hjärtstartare på campus:

Jönköping University är Sveriges första hjärtvänliga lärosäte

Staffan Lindeborg, Thomas Ravelli, Magnus Olsson och Stefan Jutterdal på plats under invigningen av JU som Sveriges första hjärtvänliga lärosäte.

– Det är jätteroligt att Jönköping University är det första hjärtvänliga lärosätet i Sverige. JU är en av Jönköpings största arbetsplatser med 14 000 studenter och nästan tusen anställda. Vi ser det som en livsviktig investering att installera dessa hjärtstartare runt om på campus, säger Magnus Olsson, vd för HÖFAB.

Vid invigningen av Sveriges mest hjärtvänliga lärosäte på måndagen den 15 januari talade Stefan Jutterdal som själv drabbats av hjärtstillestånd och även den legendariske fotbollsmålvakten Thomas Ravelli som räddat liv med hjälp av hjärtstartare.

– Jag är fantastiskt glad att ha räddat livet på en människa med hjälp av denna apparat. Det var en äldre man som drabbats av hjärtstopp på ett pågående barnkalas och jag befann mig i närheten. Jag har själv gått utbildning och tillsammans med en annan kvinna lyckades vi få i gång hjärtat innan ambulansen kom på plats. Alla borde gå en utbildning för att lära sig mer om hjärt- och lungräddning, säger Thomas Ravelli.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>