Nu kan vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola för hösten 2024
Hem KOMMUNER Nu kan vårdnadshavare önska på vilken skola deras barn ska gå till hösten

Nu kan vårdnadshavare önska på vilken skola deras barn ska gå till hösten

Publicerat av: Redaktionen

Med start 15 januari kan vårdnadshavare önska på vilken skola de helst vill att deras barn ska gå till hösten.

Det gäller barn som ska börja förskoleklass eller som behöver byta skola för att fortsätta sin skolgång i grundskolan.

Vårdnadshavare kan önska skola från och med den 15 januari till och med den 15 februari. Grundskoleförvaltningen utgår alltid från vårdnadshavares önskemål när de beslutar vilka skolor eleverna ska gå i. Det är viktigt att förstå att alla elever inte kommer kunna få en plats i den skola de helst vill gå i.

– Även om det finns plats för alla elever i någon av våra skolor, så är det ibland fler som önskar en viss skola än vad det finns lediga platser där, Pernilla Palm enhetschef placeringsenheten

Rätt till en skola nära hemmet och önska skola

Grundskoleförvaltningen kan inte säga i förväg vilka elever som kommer att få skolplatser på vilka skolor. Däremot har alla elever rätt till en skola nära hemmet.

-Vi kommer placera cirka 10 000 barn under önska skola. Det är alltid en fördel att önska skola, men vi måste se till att alla elever har rätt till en skola nära hemmet innan vi ser på önskemålet att gå på en viss skola säger Pernilla Palm.

Tydligt var eleverna kan få en skolplats

Med ”Skolkartan”, som finns på www.goteborg.se/onskaskola kan vårdnadshavare skriva in elevens folkbokföringsadress och i vilken årskurs hen ska börja. Då ser vårdnadshavaren vilka skola som ligger närmast hemmet och i vilka skolor eleven kan få en skolplats.

Nu kan vårdnadshavare önska förskoleklass och grundskola för hösten 2024

Barn som leker i sandlådan

– Självklart kan vårdnadshavare även önska andra skolor än de som ligger närmast hemmet. Med ”Skolkartan” kan vårdnadshavarna se vilka skolor som är aktuella för det egna barnet om de inte aktivt önskar en skola längre bort, säger Pernilla.

Alla avstånd mäts skolvägen, vilket framför allt betyder gång- och cykelväg. Inga avstånd mäts fågelvägen.

Vårdnadshavare kan följa sitt ärende

Under ”mina sidor” på e-tjänsten kan vårdnadshavare följa sitt ärende. Där kan de även i slutet av mars se beslutet om skolplacering för det egna barnet.

Testa dina kunskaper med skolplaceringsspelet

Om du vill testa dina kunskaper om skolplacering kan du utmana dig själv med skolplaceringsspelet.

Fakta: Skolplaceringar 2024

  • Vårdnadshavare kan önska skola 15 januari-15 februari.
  • De önskar skola på www.goteborg.se/onskaskola
  • På www.goteborg.se/onskaskola finns också bland annat information om grundskoleförvaltningens regler för skolplacering i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola.
  • Totalt är det ungefär 10 000 barn/elever som ska börja förskoleklass eller ny skola till hösten och som därför kan önska skola nu.
  • I slutet på mars skickas besluten ut.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>