Den 21 januari bjuder äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, Göteborgs Stad, in 400 gymnasieelever till ett kunskapshöjande event på Burgårdens konferenscenter.
Eventet hålls på lektionstid som en del i utbildningen och riktar sig till elever på samhälls- och vård- och omsorgsprogrammet.
Eventet görs i samarbete med utbildningsförvaltningen. Syftet är att öka elevernas kunskap om den demografiska utvecklingen och dess påverkan på Göteborg, Sverige och världen.
– Vi vill öka elevernas medvetenhet om samhällsförändringen med en åldrande befolkning. Förändringen kommer att påverka dem på många olika sätt exempelvis för deras framtida karriär,” säger Tijana Ivanisevic, utvecklingsledare HR.
– Enligt läroplanen är ett av målen för gymnasieutbildningen att främja elevernas utveckling till ansvarskännande människor, som aktivt deltar i och utvecklar yrkes- och samhällslivet. Det handlar i grunden om att förbereda våra elever för vidare studier och ett framtida arbetsliv. Det här är ett bra tillfälle både att berätta om hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut, men också att väcka elevernas intresse för nya möjligheter på arbetsmarknaden inom vård- och omsorgssektorn, säger Nicklas Kosterlind Faritzson utbildningschef för gymnasieområde Skånegatan.
Tid och plats:
- Datum: 21 januari 2025
- Tid: kl. 08-15
- Plats: Burgårdens konferenscenter
Bakgrund
Göteborg, Sverige och stora delar av världen står inför en demografisk utmaning med en åldrande befolkning och färre yrkesverksamma. Mellan 2020 och 2040 förväntas antalet personer över 65 år i Göteborg öka med 40%, och de över 85 år med 80%. Detta innebär att färre måste försörja fler, vilket kan påverka välfärdstjänsterna. Kommunen behöver därför erbjuda tjänster som främjar hälsa och självständighet, samt utveckla nya kompetenser och yrkesroller. AI, automatisering och digitala tjänster ska frigöra tid för personliga möten.
Varför är det här viktigt för gymnasieungdomar?
- Framtida arbetsmarknad: Den demografiska förändringen skapar ett ökat behov av arbetskraft inom vård och omsorg. Genom att förstå dessa förändringar kan ungdomar förbereda sig för framtida karriärmöjligheter. De får också träffa representanter från en av Sveriges största arbetsgivare och utforska olika yrkesroller inom vård och omsorg.
- Innovation och teknik: Eventet inspirerar ungdomar att tänka innovativt kring hur teknik och digitala lösningar kan användas i vård och omsorg. De kan bidra till samhället genom att utveckla nya tekniska lösningar som främjar hälsa.
Program:
Del 1: Föreläsning
- Emma Matsson, utvecklingsledare för Åldersvänliga Göteborg, kommer att tala om den demografiska utvecklingen och arbetet med åldersvänliga städer både i Göteborg, nationellt och globalt.
Del 2: Interaktiva stationer, mingel och fika.
- Insiktsövningar med VR-glasögon för att förstå livet med demenssjukdom.
- ”Speeddejting” med medarbetare från äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen. Eleverna får träffa fysioterapeuter, undersköterskor, enhetschefer, sjuksköterskor med flera.
- Information om att arbeta som timvikarie eller semestervikarie.
- Quiz om karriär i vård och omsorg.