Lärarprojekt tar svenska läroplanen till Minecraft Education
Hem TEKNIK Lärarprojekt tar svenska läroplanen till Minecraft Education

Lärarprojekt tar svenska läroplanen till Minecraft Education

Publicerat av: Redaktionen

Lärarkollegorna Martin och Venla från Örebro utvecklar en plattform där de har skapat lektionsmaterial till Minecraft Education som är anpassat efter den svenska läroplanen och svenska skolans styrdokument.

Allt material är gratis och målet är att lektionerna enkelt ska kunna användas av lärare utan tidigare erfarenhet av plattformen.

I början av sommaren 2023 vann lärarna Martin Frisén och Venla Luukkonen Lärarstiftelsens stipendium ”innovativt lärande” som syftar till att ge lärare möjlighet att utveckla undervisningen på nya och innovativa sätt. De arbetar båda på Änglandaskolan i Örebro och sökte stipendiet för att kunna utveckla sitt arbete med att koppla den svenska läroplanen (Lgr22) till Minecraft Education. Arbetet har egentligen pågått sedan 2020 och innebär att lärarna bygger färdiga världar som de testar tillsammans med eleverna för att sedan dela med sig av till andra lärare att använda i den planerade undervisningen.

– Vi hoppas att på sikt kunna omfatta samtliga ämnen i läroplanen och erbjuda planerade lektioner till alla ämnen. Men den stora drömmen är ju självklart att det en dag ska finnas en ”Sverigedel” direkt i Minecraft Edication. Målet med projektet är också att öka kännedomen om vår plattform och skapa en hub där fler lärare ansluter sig och delar material till lektioner. Vi har sett att det saknas en central samlingsplats för svenska lärare att utbyta idéer, erfarenheter och lektionsupplägg, säger Martin Frisén, förstelärare Änglandaskolan.

Lärarprojekt tar svenska läroplanen till Minecraft EducationAlla lektioner Martin och Venla har tagit fram passar den svenska läroplanen och ska kunna användas av lärare utan tidigare erfarenhet av plattformen. På sin hemsida har de paketerat färdiga lektioner med tillhörande instruktioner så att lärare utan förkunskaper om systemet enkelt ska kunna ladda ner dem och implementera direkt i sin undervisning. Just nu har de en årskurs 4 och med den elevgruppen testar de både gamla och nya idéer. Martin och Venla kopplar ofta Minecraft Education med mer traditionella undervisningsmetoder.

– Eleverna får ytterligare ett sätt att bearbeta och visa sina kunskaper på, till exempel genom att gestalta något i Minecraft Education. De behöver ofta samarbeta runt ett problem och det sker mycket naturlig kommunikation mellan eleverna. Både vi lärare och elever lär tillsammans. Som lärare är det viktigt med ledarskap och att kunna ge eleverna ramar för ett arbete. Vi vill gärna ha ett samarbete även med universitet för att kunna forska vidare kring hur Minecraft Education eller liknande utbildningsverktyg kan stötta elevernas lärande, säger Venla Luukkonen, lektor Änglandaskolan.

En fördel med Minecraft Education är att man, till skillnad från många andra plattformar, kan använda samma program för att arbeta i fler ämnen. Det går även att kombinera flera olika ämnen i samma värld. Idag erbjuds lektioner i biolog, fysik, idrott och hälsa, kemi, NO, SO, svenska och teknik på Martin och Venlas hemsida.

– Det här är ett fantastiskt bra initiativ och vi är glada över att även Lärarstiftelsen har sett potentialen i att satsa på det här området vilket garanterat kommer generera goda förutsättningar för undervisning enligt den svenska läroplanen. En stor fördel är att många elever redan är bekanta med Minecraft och känner sig hemma i miljön, säger Mia Forsäng ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft Sverige.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>