Barnpengen höjs 2025 – satsning på ökad kvalitet i Göteborgs förskolor
Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Barnpengen höjs 2025 – satsning på ökad kvalitet i Göteborgs förskolor

Barnpengen höjs 2025 – satsning på ökad kvalitet i Göteborgs förskolor

Publicerat av: Redaktionen

I dag har förskolenämnden fattat beslut om nästa års budget. Budgeten ökar med 100 miljoner kronor och innebär bland annat fokus på ökad personaltäthet, höjd kvalitet och en särskild satsning på kultur för barn.

‒ Bristen på utbildad personal är förskolans största problem.

Efter två extremt tuffa år höjer vi barnpengen och lägger stort fokus på mer utbildad personal för att alla barn, oavsett bakgrund, ska få en bra förskola, säger Blerta Hoti (S), ordförande i förskolenämnden.

Förskolenämndens kommunbidrag för 2025 är 5 142 miljoner kronor. Det innebär en ramhöjning av förvaltningens budget med 2 procent och är en ökning med 100 miljoner kronor jämfört med 2024. Budgeten innehåller bland annat en särskild satsning på kultur för barn, som går från 1 miljon kronor till 3 miljoner kronor.

Barnpengen höjs 2025 – satsning på ökad kvalitet i Göteborgs förskolor‒ Budgeten innebär ett ljusare läge för förskolan som helhet. Vi har nu goda möjligheter att öka personaltätheten, förbättra arbetsmiljön och höja kvaliteten inom förskolan, säger Johan Olofson, direktör i förskoleförvaltningen.

Barnpengen ökar med 2,5 procent

Den största delen av förskolenämndens budget fördelas med hjälp av en så kallad barnpeng till förskolorna, som framför allt ska täcka förskolornas kostnader för personal. Barnpengen består av ett grundbelopp och ett strukturbelopp. Grundbeloppet utgör 95 procent och beräknas utifrån barnets ålder och vistelsetid på respektive förskola. De resterande 5 procenten är ett strukturbelopp som fördelas för att utjämna skillnader i barns förutsättningar och behov. År 2025 ökar barnpengen med 2,5 procent.

Göteborgs befolkningsprognos visar att antalet barn i förskoleålder minskar under 2025, men minskningen är inte jämnt fördelad över staden. I vissa områden är minskningen stor, i andra mindre och i några stadsdelar i Göteborg ökar antalet barn. Det innebär att förskolornas förutsättningar skiljer sig åt. En del förskolor får färre barn nästa år, och några får fler. De förskolor som får färre barn behöver anpassa sin organisation eftersom barnpengen baseras på antalet barn i verksamheten.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>