Ungdomar från hela landet samlas på Stockholmsmässan
Hem OM SKOLAN Ungdomar från hela landet samlas på Stockholmsmässan

Ungdomar från hela landet samlas på Stockholmsmässan

Publicerat av: Redaktionen

Nu intar 800 gymnasieelever från hela Sverige Stockholmsmässan för att presentera sina affärsidéer och tävla om SM-guld i Ung Företagsamhet.

Intresset för morgondagens entreprenörer är större än någonsin bland såväl ministrar som näringsliv och arrangören Ung Företagsamhet bjuder även in allmänheten.

Nu, den 28-29 maj, ska 230 UF-företag, cirka 800 gymnasieelever, tävla om medaljerna i SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan. Under SM tävlar UF-företagen i 16 kategorier, där det mest prestigefyllda priset är ”Årets UF-företag”. Vinnaren får sedan representera Sverige på EM i Ung Företagsamhet, Gen-E, senare i sommar.

Ung Företagsamhet vill etablera en plattform för samtal om ungas företagsamhet och möten mellan UF-alumner, näringsliv och politik under SM-dagarna och i år är intresset stort. Precis som tidigare år har samtliga riksdagsledamöter och ministrar bjudits in och den här gången kommer flertalet departement finnas representerade.

– Sverige brukar placera sig bra i EM i Ung Företagsamhet, vi är ett innovationsland att räkna med när det kommer till UF-företagande. Förra året deltog 40 länder och vi tog silver, året innan tog vi guld. Nytänkande och världsförbättrande företagsidéer är absolut en effekt av UF-företagandet, ännu viktigare är bidraget till eleverna som växer upp i en orolig tid som ställer höga krav på dagens unga. Därför är det synd att inte alla unga ges samma förutsättningar att få utveckla sina entreprenöriella förmågor i skolan, säger Tove Jarl, vd för Ung Företagsamhet.

Ungdomar från hela landet samlas på StockholmsmässanSedan 1980 har den ideella och politiskt obundna utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet utbildat nästan 600 000 gymnasieelever genom utbildningen UF-företagande. Där får gymnasieelever testa att starta, driva och avveckla ett företag under ett läsår. Varje år driver ungefär var tredje gymnasieelev UF-företag och i år startade rekordmånga UF-företag, 38 824 gymnasieelever. Som en del i utbildningen kan eleverna även välja att tävla med sina UF-företags affärsidéer.

Förra året vann Sobb UF Årets UF-företag med en app som ska hjälpa unga snabbare in på arbetsmarknaden. 2022 vann Noll Deponi UF med en maskin som kan separera glas från fönster- och dörrkarmar och därmed minska återvinningscentralers deponi.

För att komma till SM har UF-företagen först kvalat in genom att tävla på regionala mässor och tävlingsdagar som anordnas av Ung Företagsamhet under våren. En jury från näringslivet utser vinnarna.

Förra årets besökte tusentals personer SM i Ung Företagsamhet och det är fri entré till mässhallen som är öppen under båda dagarna, 28 maj klockan 18.30-21, 29 maj klockan 9-15.

Om SM i Ung Företagsamhet:
Ung Företagsamhet har sedan 1988 anordnat en nationell tävling för UF-företag. I över 30 år har SM i Ung Företagsamhet arrangerats på Stockholmsmässan och arrangerades 2022 på Svenska Mässan i Göteborg. Under SM finns cirka 230 UF-företag, cirka 800 UF-företagare, på plats samt grundskoleelever som visar upp sina innovativa framtidslösningar. Det hålls även inspirationsföreläsningar och en nationell lärarkonferens.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>