Läromedelsförfattarna utfärdar AI-förbehåll
Hem UTBILDNING Läromedelsförfattarna utfärdar AI-förbehåll

Läromedelsförfattarna utfärdar AI-förbehåll

Publicerat av: Redaktionen

Läromedelsförfattarna förvaltar alla text- och datautvinningsrättigheter för Sveriges läromedels- och kurslitteraturförfattare, och kommer utfärda förbehåll mot de parter som idag använder deras material för text- och datautvinning.

Vem som helst har enligt svensk lag rätt att utföra text- och datautvinning på upphovsrättsskyddat material, så länge en rättighetshavare inte uttryckligen har förbehållit sig den rätten.

Som kollektiv förvaltningsorganisation går Läromedelsförfattarna idag ut med information om att de förvaltar text- och datautvinningsrättigheterna för Sveriges läromedels- och kurslitteraturförfattares verk.

– Det innebär bland annat att vi äger rätten att teckna avtalslicenser med andra parter, så att den som vill nyttja läromedels- och kurslitteratursförfattares texter för text- och datautvinning behöver vårt godkännande, säger Alice Rosenfeldt, jurist på Läromedelsförfattarna.

I dagsläget finns det inga avtalslicenser för just dessa rättigheter, men Läromedelsförfattarna jobbar tillsammans med andra upphovsrättsorganisationer för att få svensk lagstiftning att komma i kapp den tekniska utvecklingen.

Läromedelsförfattarna utfärdar AI-förbehåll

Företag som vill använda läromedelsförfattares texter för att träna AI-system måste få godkännande av Läromedelsförfattarna.

– Som kollektiv förvaltningsorganisation är det vårt ansvar att hjälpa författare att skydda sig från nyttjanden som inte är till deras fördel. Det här är inget nytt, det ingår i vårt uppdrag att förvalta kollektivets rättigheter. Med anledning av teknikens framfart tydliggör vi nu bara att det även gäller rättigheterna för text- och datautvinning, säger Per Kornhall, ordförande, Läromedelsförfattarna.

Läromedelsförfattarna kommer att förbehålla sig rätten att nyttja författarkollektivets verk för text- och datautvinning.

Förvaltningen innebär även att Läromedelsförfattarna är behöriga att beivra intrång i författares rättigheter.

Fakta: Text- och datautvinning
Text- och datautvinningsrätten är rätten att använda någon annans material som träningsdata, exempelvis för att träna artificiell intelligens (AI). Idag säger lagen att vem som helst har rätt att utföra text- och datautvinning på upphovsrättsskyddat material, så länge en rättighetshavare inte uttryckligen har förbehållit sig den rätten. Det innebär alltså i praktiken att vem som helst har rätt att ta dina texter och mata in i ett AI-verktyg. Det enda som krävs är att den som gör det har fått tag på ditt material på laglig väg, exempelvis genom att köpa din bok eller genom tillgång till en hemsida där texten är publicerad. Därefter står det personen eller företaget fritt att använda dina texter.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>