Den 15 januari kl 11.00-ca 13.00 bjuder vi in till pressträff med sex av våra AI-forskare som kort presenterar sin senaste forskning och sedan finns det gott om tid för uppföljande frågor och/eller intervjuer på plats.
Vi bjuder på macka och kaffe och håller till i TripleHelix på Umeå universitet med gott om utrymme för den som vill göra intervjuer på plats.
De utvalda forskarna kommer garanterat att ge er nya uppslag och tankar inför framtida reportage samt nyttig bakgrundsfakta runt AI, och det finns även tid att genomföra kortare intervjuer på plats.
Forskarna som deltar är:
Virginia Dignum är professor i Responsible Artificial Intelligence och direktör för AI Policy Lab. Dignum är medlem i FN:s High Level Advisory Body AI, läs artikel här, och senior rådgivare för AI-policy till Wallenbergstiftelserna. Virginia har bland mycket annat även besökt Vatikanen för att prata AI, läs artikel här, och skrivit debattartikel när AI-kommissionens släppte sin rapport, läs debattartikel i DI här. Virginia uttalade sig även i SvD nyligen om Försäkringskassans AI-användning, läs artikel här.
Berit Åström är universitetslektor vid Institutionen för språkstudier. Berit drog under 2024 igång ett forskningsprojekt om ”AI och nära relationer”, du kan läsa mer om projektet i en artikel här.
Markus Naarttijärvi är professor vid Juridiska institutionen och han forskar och intresserar sig för hur semi-automatiserat (ofta med AI:s hjälp) beslutsfattande förhåller sig till rättsregler och principer samt hur det påverkar beslutsfattande, ansvar och grundläggande rättigheter, läs gärna mer här.
Eva Mårell Olsson är universitetslektor vid Pedagogiska institutionen och forskar om användning av IT ur ett pedagogiskt perspektiv med tekniker som AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality) och AI (Artificiell Intelligens).
Anders Garpebring är universitetslektor med förenad klinisk anställning vid Institutionen för diagnostik och intervention och forskar om AI och tillämpningar inom strålbehandling, läs gärna mer i detta reportage.
Frank Dignum är professor vid Institutionen för datavetenskap och leder en forskargrupp inom fältet socialt medveten AI där de utvecklar modeller som kan ge insikter om hur samhället kan reagera på politiska förändringar eller naturkatastrofer.
OSA senast fredag 10 januari till: jakob.mjobring@umu.se Vi behöver veta hur många som kommer för att kunna beställa lunchmacka, så svara med ett mail till pressansvarig Jakob Mjöbring, eller ring på 072-206 89 23.
Umeå universitet är ett bredduniversitet och ett av Sveriges största lärosäten med omkring 38 000 studenter och 4 600 medarbetare. Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och forskning inom alla vetenskapsområden samt det konstnärliga området. Universitetet erbjuder en undervisnings- och forskningsmiljö av världsklass och bidrar med kunskap av global betydelse. Här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.