Stor ökning av sökande till Högskolan Väst
Hem UTBILDNING Stor ökning av sökande till Högskolan Väst

Stor ökning av sökande till Högskolan Väst

Publicerat av: Redaktionen

Den 15 april stängde anmälan till höstens högskoleutbildningar. Söksiffrorna visar att antalet sökande totalt till Högskolan Väst ökar stort, med närmare 5 000 eller 25 procent.

Detsamma gäller för sökande som valt Högskolan Väst i första hand. Där finns en ökning med cirka 1 000 och totalen landar på cirka 6 300 förstahandssökande.

– Jag tror att det stora intresset för våra program och kurser beror på att det vi erbjuder matchar studenternas intresse och efterfrågan av utbildning med arbetsmarknadens behov, säger Lena Sjöberg, prorektor vid Högskolan Väst i en kommentar.

Tittar man några år tillbaka har det inte varit så här många sökande de senaste fem åren. Högskolan Väst är bland de tio lärosäten i landet som ökar mest och det är endast Högskolan i Borås bland de större lärosätena som ökar mer.

– Det går i linje med den nationella ökningen och vi vet också att i en lågkonjunktur tenderar sökande till landets lärosäten att öka. Det är dock ett tydligt bevis på att våra program är attraktiva, håller bra kvalitet och har hög samhällsrelevans, säger Lena Sjöberg.

I ett pressmeddelande från Universitets- och högskolerådet, UHR, slår man fast att Intresset för högskolestudier ökar. När anmälan till höstterminen stängde hade 405 552 personer skickat in minst en anmälan, åtta procent fler jämfört med förra året.

Vidare konstaterar UHR att den försämrade arbetsmarknaden och omställningsstudiestödet för personer mitt i arbetslivet kommer att få allt fler att välja högre utbildning det närmaste året.

Socionom lockar flest

Liksom de två senaste åren är det Socionomprogrammet med socialpedagogisk profil som toppar listan över flest antal sökande på grundnivå på Högskolan Väst, följt av Sjuksköterskeprogrammet och Nätverksteknik med IT-säkerhet. De mest sökta programmen på avancerad nivå är Magisterprogram i ledarskap – leda, styra och organisera samt Barn- och ungdomsvetenskapligt magisterprogram.

– Det är en ungefär samma program som lockar flest sökande som det varit de senaste åren. Det är dock lite extra roligt att se att det nya kandidatprogrammet inom Human Resources lockar många sökande.

Lena kommenterar också det som ser mindre positivt ut:

– Vi vet att Sverige behöver både fler lärare och fler ingenjörer så man skulle önska att också dessa utbildningar låg högt upp på listan över de mest sökta.

De mest sökta programmen på grundnivå (förstahandssökande):

Stor ökning av sökande till Högskolan VästSocionomprogrammet med socialpedagogisk profil

Sjuksköterskeprogrammet

Nätverksteknik med IT-säkerhet

Kandidatprogram i Human Resources

Systemutveckling – IT och samhälle

Webmaster

Ekonom

Programmet för socialspsykiatrisk vård

Mest sökta kurserna (förstahandssökande)

Agil projektledning

Arbetsledning

Kriminalitet och unga

Företagsekonomi, 1-30 hp

Arbetsrätt 1

Konflikthantering i arbetslivet

Se Högskolan Västs utbildningsutbud: Högskolan Väst – Hitta utbildning (hv.se)

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>