“Framtiden hänger på oss unga”
Hem UTBILDNING Framtidsbygget 2023 – “Framtiden hänger på oss unga”

Framtidsbygget 2023 – “Framtiden hänger på oss unga”

Publicerat av: Redaktionen

Wilma Ekblom Lindé från Sundsvall tilldelas stipendiet Framtidsbygget 2023. Ett initiativ för att locka unga till yrkesbranschen.

Stipendiet Framtidsbygget går årligen till två gymnasieungdomar i Sverige – en tjej och en kille – som båda studerar på ett yrkesinriktat program. Stipendiaterna får 25 000 kronor var.

2023 års stipendiater är Wilma Ekblom Lindé från Sundsvall och Emilio Huerta från Kungsör.

Wilma Ekblom Lindé läser Naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk på Uppsala yrkesgymnasium Jälla:
– Jag vill jobba inom den gröna näringen och kunna inspirera andra till att verkligen se var allt kommer ifrån. Till exempel hur viktigt det är att köpa svensk mat och hur vi klarar oss om något händer. Framtiden hänger på oss unga, vad vi väljer att göra. Vi kan förändra saker, säger hon.

Det kommer att saknas närmare 300 000 yrkesutbildade i Sverige till 2035. Stipendiet Framtidsbygget är en del av den satsning som bygghandelsföretaget Swedol påbörjade våren 2022. En kraftsamling för att få fler unga att söka sig till yrkesbranschen.

När Wilma Ekblom Lindé var elva år flyttade hennes mamma till en bondgård i Sundsvall, till Wilmas styvpappa. Det blev en total förvandling av tillvaron.
– Hehe, ja det var en omställning. Men jag började köra traktor och tänkte rätt snabbt att “det här kan man också göra, det här var kul”.

– I dag brinner jag för det här. På gården är vi ett gäng ungdomar som jobbar. Vi har blivit som en familj. Det gör inget om man missar en sommarkväll på stranden därför att man måste köra ut mat till djuren. Vi har så kul tillsammans och stranden finns ju alltid kvar, säger hon.

“Framtiden hänger på oss unga”

Wilma Ekblom Lindé från Sundsvall tilldelas stipendiet Framtidsbygget 2023. Ett initiativ för att locka unga till yrkesbranschen.

Det är andra året som stipendiet delas ut. Wilma och Emilio valdes ut av juryn bland över 300 sökande.

– Det är otroligt roligt att ta del av alla fina berättelser från de som söker Framtidsbygget. Det ger hopp om framtiden.

-Genom stipendiet vill vi ju inspirera unga, och vilka inspirerar mer drivna än ungdomar som Wilma och Emilio? säger Linda Jacobsson, nordisk marknadschef på Swedol/TOOLS och medlem i juryn.

FRAMTIDSBYGGET

Stipendiet Framtidsbygget delas ut en gång per år och går till två gymnasieungdomar – en tjej och en kille – som båda studerar på ett yrkesinriktat program. Stipendiaterna får 25 000 kronor var.

Framtidsbygget är en del av den satsning som Swedol och TOOLS påbörjade våren 2022. En kraftsamling för att få fler unga att söka sig till yrkesbranschen.

SÖK TILL FRAMTIDSBYGGET 2024

Ansökan för 2024 års stipendium är öppen till och med den sista oktober. Har du påbörjat – eller ska påbörja – en utbildning på ett yrkesinriktat gymnasieprogram i Sverige kan du söka. Du kan både nominera någon och ansöka själv.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>