190 av sveriges mest yrkesskickliga ungdomar tävlar i Yrkes-SM
Hem UTBILDNING 190 av sveriges mest yrkesskickliga ungdomar tävlar i Yrkes-SM

190 av sveriges mest yrkesskickliga ungdomar tävlar i Yrkes-SM

Publicerat av: Redaktionen

Den 23–25 april samlas 190 yrkesskickliga ungdomar i Karlstad för att göra upp om medaljer i Yrkes-SM och slåss om möjligheten att ta en plats i det svenska Yrkeslandslaget.

Totalt tävlar man i 31 grenar och arrangörerna räknar med att kunna slå tidigare publikrekord.

Yrkes-SM är ett svenskt mästerskap i yrkesskicklighet för ungdomar. Under tre dagar arrangeras tävlingar för att kora nya mästare. Målare, träarbetare, murare, plattsättare, VVS-montörer, butiksförsäljare, guldsmed, affärsutvecklare, flygtekniker, svetsare, frisör, kock/servering, fordonslackerare, trädgårdsanläggare är bara några exempel på yrkesgrenar som kan ge en plats i det svenska Yrkeslandslaget.

Syftet med Yrkes-SM är att öka medvetenheten om de olika karriärvägarna inom yrkesutbildningsområdet och att höja statusen, intresset och attraktiviteten för de deltagande yrkena och yrkesutbildningarna, säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden.

190 av sveriges mest yrkesskickliga ungdomar tävlar i Yrkes-SMInitiativet startades av WorldSkills som är ett trepartssamarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten och i år firar Yrkes-SM 20 år. Den första tävlingen genomfördes i Piteå år 2004 och har sedan dess arrangerats vartannat år på olika platser runt om i Sverige. Årets tävling äger för första gången rum i Karlstad den 23–25 april och arrangeras i samarbete med Region Värmland och Karlstads kommun. Evenemanget är gratis och öppet för alla och ger besökare möjlighet att utforska och prova på olika yrken och yrkesmoment.

Evenemanget syftar även till att ge elever, skolpersonal, föräldrar och andra intressenter mer information och inspiration kring olika yrken och utbildningsmöjligheter. Som en unik samlingsplats sammanför Yrkes-SM yrkesnämnder, yrkespartners, sponsorer och andra parter för att gemensamt arbeta med frågor kring ungdomars utbildning, karriärmöjligheter och matchning mot marknadens behov.

Rekordmånga yrken i år

Inför Yrkes-SM i Karlstad är det totalt 67 anmälda yrken, 31 i tävling och ytterligare 36 uppvisningsyrken deltar utom tävlan. Det är flest antal deltagande yrken i Yrkes-SM någonsin. Yrkes-SM i Växjö 2022 lockade till sig över 22 000 besökare och i år hoppas arrangörerna i Karlstad på ännu ett rekordår.

Läs mer om Yrkes-SM här: http://yrkessm.se/

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>