Idrotts-Sverige kraftsamlar med städning över hela landet
Hem EFTER PLUGGET Idrotts-Sverige kraftsamlar nu med städning över hela landet

Idrotts-Sverige kraftsamlar nu med städning över hela landet

Publicerat av: Redaktionen

På lördag den 21 september äger Städa Sverige-dagen rum som en del av det globala initiativet International Coastal Cleanup Day.

Idrottsungdomar från Skåne till Norrbotten samlas för att städa längs Sveriges kuster och vattendrag.

Förutom att samla in stora mängder skräp från naturen, ger insatsen också ett välbehövligt ekonomiskt tillskott till föreningarnas kassa. Dagen organiseras av Städa Sverige i samarbete med Pantamera/Returpack.

Ekonomiska utmaningar för föreningarna

Under dagen kommer bland andra unga simmare, fotbollsspelare, dykare, ryttare och gymnaster att delta i städningen på olika platser runt om i landet. Deras gemensamma insats hjälper inte bara till att hålla naturen ren, utan stärker också föreningarnas ekonomi.

Idrotts-Sverige kraftsamlar med städning över hela landetEnligt en färsk rapport från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, uppger närmare en tredjedel av svenska ideella föreningar att det ekonomiska läget varit en utmanande faktor under förra året. En fjärdedel av föreningarna uppger att det ekonomiska läget påverkat deras möjlighet att bedriva verksamhet.

Idrottsföreningar är som ett kitt i samhället, och de har verkligen fått känna på hur ökade kostnader har påverkat föreningsekonomin. Varje intjänad krona är betydelsefull, och när man då kan dra in pengar på ett sätt som också bidrar till miljön blir det ett väldigt meningsfullt projekt, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

Nya föreningar och kommuner ansluter sig

Intresset för att delta i Städa Sverige-dagen har varit stort och långvarigt. I år välkomnas 35 nya föreningar till projektet, tillsammans med tre nya kommuner: Uppvidinge i Kronobergs län, Norbergs kommun i Västmanland och Dals-Eds kommun i Västra Götaland. Totalt deltar 62 föreningar från 60 kommuner. Förra året samlade idrottsungdomarna in över 10 ton skräp från naturen.

– Vi på Returpack/Pantamera har alltid arbetat för att motverka nedskräpning genom vårt pantsystem, men vi vill också vara en aktiv samhällsaktör. Vi är stolta över att samarbeta med idrottsföreningarna och Städa Sverige i det här viktiga projektet,” säger Lil Berger, projektledare på Returpack/Pantamera.

En del av ett globalt initiativ

Idrottsungdomarna som städar den 21 september är del av ett större, internationellt initiativ – International Coastal Cleanup Day. På samma dag samlas tusentals volontärer över hela världen för att städa längs kuster och vattendrag. Enligt Ocean Conservancy, som driver det globala projektet, samlade närmare 500 000 volontärer förra året in över 14 miljoner skräpartiklar från stränder och vattendrag världen över.

 

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation, med ideella idrottsförbund som medlemmar. Städa Sverige har som syfte att bidra till ungdomsidrottens finansiering genom att organisera och erbjuda städprojekt i utomhusmiljöer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>