Tre inspirerande digitala samarbeten från Piteå, Kungälv och Lomma är vinnare av svenska eTwinningpriset 2025.
Priset som uppmärksammar digitalt internationellt samarbete mellan skolor främst inom Europa delas årligen ut av Universitets- och högskolerådet (UHR).
eTwinning är ett europeiskt nätverk för lärare, som har sin hemvist på European School Education Platform. Här kan skolpersonal nätverka, samarbeta och ta del av kompetensutveckling. Som svenskt supportcenter för eTwinning delar UHR varje år ut Svenska eTwinningpriset.
Av de sex projekt som kortlistats av det svenska supportcentret valde juryn ut tre projekt i två kategorier som vinnare, med följande motiveringar:
Vinnare i kategorin förskola till och med mellanstadiet (delad förstaplats):
Nordic Water Adventures
Karin Ceder (Böle förskola, Piteå) har i eTwinningsamarbetet ”Nordic Water Adventures” visat prov på ett inspirerande och kvalitativt arbete där de yngsta barnens nyfikenhet och kreativitet stått i centrum. I ett livfullt och lekfullt projekt har barn från flera nordiska länder samarbetat och utforskat temat vatten genom både naturvetenskapliga undersökningar och estetiska uttrycksformer. Mer om projektet
Prisutdelning: onsdag den 11 juni kl. 09.30, Böle förskola Piteå.
TechLingua Harmony
Tam Alfredsson (Sandbackaskolan, Kungälv) har i eTwinningsamarbetet ”TechLingua Harmony” på ett utmärkt sätt förenat internationellt samarbete med en stark läroplansförankring. I ett omfattande samarbete med skolor från olika länder har eleverna tillsammans genom digitala verktyg utforskat, skapat och lärt på ett sätt som stärkt språkinlärningen och den interkulturella förståelsen. Mer om projektet
Prisutdelning: onsdag den 28 maj kl. 13.00, Sandbackaskolan Kungälv.
Vinnare i kategorin högstadiet till och med gymnasiet:
Let’s sketch a smart and sustainable city together
Gabriela Petre Broman (Rutsborgskolan, Lomma) har i eTwinningsamarbetet ”Let’s sketch a smart and sustainable city together” genomfört ett interaktivt och välstrukturerat samarbete där elever från olika länder tillsammans arbetat med att utforska och utveckla framtidens hållbara städer. Genom att arbeta med aktuella samhällsfrågor och globala utmaningar har projektet fått direkt relevans för elevernas vardag och framtid. Samarbetet är motiverande och meningsfullt och har tydlig effekt på lärandet. Mer om projektet
Prisutdelning: onsdag den 28 maj 12.30, Rutsborgskolan Lomma.
I eTwinningjuryn ingår representanter från Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), Sveriges lärare, EU-kommissionens representation i Sverige samt Universitets- och högskolerådet (UHR).
UHR erbjuder stöd och tjänster inom kompetensförsörjning och det livslånga lärandet både för individen och för samhället.