Söderslättsgymnasiet pilotskola för utbildning om totalförsvaret
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Söderslättsgymnasiet som pilotskola för utbildning om totalförsvaret

Söderslättsgymnasiet som pilotskola för utbildning om totalförsvaret

Publicerat av: Redaktionen

I veckan deltar elever från Söderslättsgymnasiet i Trelleborg i en utbildningsdag ledd av Försvarsmakten.

Söderslättsgymnasiet har valts ut som pilotskola för utbildningen som från och med nästa läsår ska implementeras på högstadier och gymnasium i hela landet.

Syftet är att öka ungas medvetenhet om totalförsvaret.

Elever från årskurs 2 på vård- och omsorgsprogrammet samt byggprogrammet kommer under utbildningsdagen att få lyssna på föreläsningar, jobba med olika case-uppgifter och delta i reflektionsövningar. Även skolledningen, elevhälsan och mentorer samt lärare deltar.

– Liknande utbildningssatsningar har tidigare genomförts i Halland men det har saknats genomförande i Skåne, där Trelleborg ju på grund av sitt geografiska läge också är av särskilt intresse, säger Stefan Jönsson, beredskapssamordnare i Trelleborgs kommun som drivit arbetet med utbildningen på lokal nivå.

Nationell utbildningsdag

Söderslättsgymnasiet pilotskola för utbildning om totalförsvaret

Erfarenheterna från utbildningsdagen på Söderslättsgymnasiet utgör ett underlag för Försvarsmakten inför nationell implementering av utbildningen.

Erfarenheterna från utbildningsdagen på Söderslättsgymnasiet utgör ett underlag för Försvarsmakten inför nationell implementering av utbildningen.

Vecka 39 föreslås från och med i höst att bli en fokusvecka för totalförsvaret, där en nationell utbildningsdag för samtliga elever i gymnasieskolan och inom högstadiet är en del.

– Det är roligt att Försvarsmakten visat intresse för det gedigna arbete som Stefan lagt ner och att Söderslättsgymnasiet genom det fått möjligheten att vara pilotskola, säger Andreas Berntsen, rektor på Söderslättsgymnasiet.

Med stöd av flera myndigheter

Utbildningen har tagits fram utifrån nationella riktlinjer kring totalförsvaret, med stöd av MSB, Skolverket och Myndigheten för psykologiskt försvar. Syftet är att medvetandegöra totalförsvarsplikten och ansvaret för försvaret av det demokratiska och fria samhället.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>