Beslutsfattare samlas i Stockholm för att stärka barns rättigheter online
Hem SÄKERHET Beslutsfattare samlas i Stockholm för att stärka barns rättigheter online

Beslutsfattare samlas i Stockholm för att stärka barns rättigheter online

Publicerat av: Redaktionen

Att det digitala tar en allt större plats i barn och ungas liv innebär att vi måste reflektera över vilken inverkan nätet har på dem och agera för att maximera de positiva effekterna och minimera de negativa konsekvenserna.

Vi måste säkerställa en digital miljö som skyddar och stärker barns rättigheter, som stöder deras mentala hälsa och välbefinnande, där barns röster får vara i fokus.

För att inleda diskussioner om detta och påbörja arbetet för en tryggare digital värld för våra barn, samlar Nordic Child Tech Policy Alliance (NOCTA) beslutsfattare från EU, nordiska myndigheter, digitala plattformar och civilsamhälle i Stockholm för att, i närvaro av DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia, diskutera hur man formar digitala miljöer som skyddar och stödjer barns rättigheter.

Idag använder fler barn än någonsin digital teknik dagligen. För dem har den digitala miljön blivit en helt integrerad del av deras dagliga liv. I de nordiska länderna använder barn och unga digitala plattformar dels som en fritidssysselsättning, för att lära sig mer om världen och för relationer, dels för att det i hög grad förväntas av dem från såväl föräldrar som vårdgivare, skolor och myndigheter. Meningsfull tillgång till och användning av digital teknik bidrar till att förbättra barns förmåga att till fullo få tillgång till sina rättigheter. Samtidigt medför det många risker och utmaningar.

Beslutsfattare samlas i Stockholm för att stärka barns rättigheter onlineTill skillnad från fysiska leksaker eller andra produkter som ska användas av barn som är väl beprövade innan barn får tillgång till dem, så lanseras ofta digitala spel, sociala plattformar och underhållningsappar utan tillräckliga säkerhetsåtgärder eller med hänsyn till barns rättigheter. Detta sätter miljontals barn i risk, särskilt de utan föräldrar, vårdnadshavare eller andra vuxna som kan stödja eller vägleda dem.

Detta är en effekt av kommersialiseringen av den digitala miljön, där företag som sociala plattformar, sökmotorer och digitala bolag formar digitala verktyg och upplevelser. Därför är det avgörande att dessa aktörer tar barns rättigheter i beaktande och hålls ansvariga för alla negativa effekter de orsakar eller bidrar till.

För att inleda diskussioner om och påbörja arbetet för en tryggare digital värld för våra barn som innefattar ett tydligt barnrättsperspektiv, har NOCTA bjudit in beslutsfattare från nordiska myndigheter, Techbolag, EU och civilsamhället till Stockholm. Under dagen kommer intressenterna diskutera hur man bäst formar digitala miljöer som skyddar och stödjer barns rättigheter – genom att skapa en miljö som håller dem säkra, samtidigt som den låter dem utvecklas och nå sin fulla potential.

Genom att samla sektorer för att diskutera hur vi tillsammans kan säkerställa att barn ses som rättighetsbärare och att barns åsikter och röster spelar roll i alla beslut som påverkar dem, kan vi skapa förändring.

 

Om NOCTA

Nordic Child Tech Policy Aliance (NOCTA) grundades 2024 och består av civilsamhällesorganisationer från Danmark, Norge och Sverige. NOCTA grundades för att, genom en gemensam, nordisk röst, stärka barns rättigheter i den digitala miljön. NOCTA består för närvarande av Børns Vilkår (DK), Prinsparets Stiftelse (SE), Bris (SE), Digitalt Ansvar (DK), UNICEF Sverige (SE) och Barnevakten (NO).

 

Om rundabordssamtalet

För att inleda diskussioner om och påbörja arbetet för en tryggare digital värld för våra barn bjuder Nordic Child Tech Policy Alliance (NOCTA) in beslutsfattare från nordiska myndigheter, Techbolag, EU och civilsamhället till Stockholm. I diskussionerna deltar bland annat Henna Virkkunen – EU-kommissionär med ansvar för teknisk suveränitet, säkerhet och demokrati, Erik Slottner – Sveriges digitaliseringsminister och Karen Elleman – generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>