Digital motståndskraft börjar i klassrummet – MIK och AI måste in i lärarutbildningen
Hem TEKNIK Digital motståndskraft börjar i klassrummet – MIK och AI måste in i lärarutbildningen

Digital motståndskraft börjar i klassrummet – MIK och AI måste in i lärarutbildningen

Publicerat av: Redaktionen

Vad händer om vi inte längre kan skilja sant från falskt?

Om våra barn inte förstår hur algoritmer styr deras flöden och hur AI skapar bilder, texter och nyheter om saker som aldrig har hänt?

Kanske med illasinnade avsikter att lura, radikalisera eller slita isär vår samhälleliga tillit? Det är skrämmande frågor och därför menar vi att medie- och informationskunnighet inte bara är en utbildningsfråga – det är en del av vårt totalförsvar och måste in i lärarutbildningen, skriver Swedish Edtech Industry´s vd i samband med att de lämnar remissvar.

Sverige har en lång tradition av att försvara demokrati och yttrandefrihet. Men hur ser vår beredskap ut när påverkanskampanjer ifrågasätter våra demokratiska värden i princip dagligen? När hoten är digitala, lögner ser lika trovärdiga ut som fakta och AI kan fabricera innehåll som ingen kan urskilja från verkligheten? Då är det skolan och lärarna som blir vår första försvarslinje.

Digital motståndskraft börjar i klassrummet – MIK och AI måste in i lärarutbildningen

Jannie Jeppesen,  vd Swedish Edtech Industry

Vi varken kan eller ska trolla bort AI och den tekniska utvecklingen, som vi på så många sätt har vinning av, men vi kan vaccinera bort de skadliga effekterna. I den tid vi lever i nu, i en skakig omvärld och med en kraftfull teknik under snabb utveckling, är våra unga särskilt sårbara, speciellt den grupp som inte har resursstarka föräldrar. I vårt remissvar till förslagen om lärarutbildningen lyfter vi därför vikten av att säkerställa att alla framtida lärare utbildas i medie- och informationskompetens, AI-litteracitet och digitala lässtrategier. Något vi tycker saknas i betänkandet. Lärarnas kompetens är avgörande för elevernas digitala färdigheter.

Forskning visar att lärarnas digitala yrkeskompetens är den viktigaste faktorn för att elever ska utveckla goda digitala färdigheter. En stor metastudie beställd av norska utbildningsdepartementet bekräftar att det är lärarnas kunskap som avgör om digitala verktyg bidrar till ökat lärande, även när det gäller ämneskunskaper. UNESCO lyfter också fram MIK som en grundläggande medborgerlig rättighet och en förutsättning för demokratisk delaktighet.

Finland och Estland visar vägen

Samtidigt, hos våra grannar på andra sidan Östersjön, går Finland och Estland ut med en gemensam deklaration där de slår fast att AI och medie- och informationskunnighet (MIK), inkl AI-litteracitet, är avgörande för att säkra demokratin och rättsstatens principer, redan i skolan. Det förebygger radikalisering och polarisering och bevarar tilliten till våra institutioner. De investerar i förstärkt lärarutbildning och satsningar på MIK i skolan som en del av sitt motstånd mot desinformation och hybridkrigföring, i en värld där sanningen utmanas varje dag.

Ingen motsats till läsa, skriva, räkna – tvärtom

Vi håller helt med om att undervisningen för elever att lära sig läsa, skriva och räkna ska stärkas i lärarutbildningen, det är en grundförutsättning där även digitala lässtrategier måste ingå. Många av de texter unga möter, även i tidig ålder och ofta utanför skolan, är digitala. En lässtark ungdom står bättre rustad mot desinformation, om den förstår och har lärt sig de digitala lässtrategierna. Till skillnad från traditionell läsning, där texten är statisk, kräver digital läsning en förmåga att navigera mellan olika nivåer av information, tolka multimodala inslag som bilder, videor och interaktiva element samt kritiskt granska källor i realtid. Det måste man aktivt träna på.

I vårt remissvar föreslår vi att:

  • Medie- och informationskunnighet (MIK) inklusive grundläggande AI-litteracitet ska ingå som obligatoriskt innehåll i lärarutbildningen (UVK) och som examensmål.
  • Digital läsning och digitala lässtrategier ska ingå som obligatoriskt innehåll och i examensmålen för ämneslärare åk 4–6, 7–9 och Gy/Vux

Sveriges demokratiska resiliens börjar i klassrummet. Framtidens lärare måste få de verktyg de behöver för att rusta nästa generation att navigera i en allt mer komplex digital och analog värld.

Detta handlar inte om teknik för teknikens skull. Det handlar om att bygga ett motståndskraftigt samhälle där medborgare kan förstå, analysera och ifrågasätta den digitala information de möter.

Läs hela vårt remissyttrande här

Jannie Jeppesen

vd Swedish Edtech Industry

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>