Efter nio år av konflikt - miljontals barn i Jemen står utan skolgång
Hem PEDAGOGSNACK Efter nio år av konflikt – miljontals barn i Jemen står utan skolgång

Efter nio år av konflikt – miljontals barn i Jemen står utan skolgång

Publicerat av: Redaktionen

Efter nio års konflikt i Jemen står två av fem barn, eller 4,5 miljoner, utan skolgång.

Barn på flykt inom landet löper dubbelt så hög risk att tvingas sluta skolan jämfört med sina jämnåriga, visar en ny rapport från Rädda Barnen som släpps i dag.

Rapporten Hanging in the Balance: Yemeni Children’s Struggle for Education bygger på intervjuer med över 1500 barn och vårdnadshavare i Jemen.

Landet har under nio år befunnit sig i ett förödande krig vilket raserat sjukvård, infrastruktur och utbildning. En majoritet av befolkningen, fler än 18 miljoner, är beroende av humanitärt bistånd.

Efter nio år av konflikt - miljontals barn i Jemen står utan skolgång

Tre nioåriga flickor med sin lärare i ett klassrum i Jemen, 2024. I skolan får eleverna inte bara undervisning utan också hjälp att bearbeta svår upplevelser från kriget. Foto: Rädda Barnen

Efter att ett eldupphör trädde i kraft 2022 har antalet barn som skadas minskat. Intervjuerna visar dock att hos en tredjedel av de tillfrågade familjerna har minst ett barn hoppat av skolan under de senaste två åren.

Trots eldupphöret uppger över tre fjärdedelar av de tillfrågade eleverna (76 procent) att känslan av trygghet inte har ökat och 14 procent våld som den direkta orsaken till skolavhopp.

Kriget i Jemen har fördrivit uppskattningsvis 4,5 miljoner människor från sina hem, varav de flesta har tvingats fly flera gånger. Rädda Barnens rapport visar att barn på flykt inom landet löper dubbelt så stor risk för att hoppa av skolan.

Lämnar skolan för att arbeta

Skolavgifter och kostnader för läromedel är ett annat stort hinder, 20 procent av familjerna uppger att de inte har råd att betala för barnens utbildning.Nära hälften av vårdnadshavarna och barnen som intervjuades sa att den främsta anledningen till att lämna skolan är för att hjälpa familjen ekonomiskt.

”Skolkostnaderna för ett barn kan nå upp till mer än 25 procent av min lön. Lönen räcker inte ens till maten vi behöver”, berättar 48 åriga läraren Hani. Två av hans fyra döttrar var tvungna att lämna skolan för att det blev för dyrt.

”Hur kan jag gå i skolan när vi inte kan täcka våra utgifter och att mina syskon behöver mat? Jag måste lämna skolan och arbeta”, säger Rami, en 12-årig pojke som intervjuats för rapporten.

”Akut utbildningskris”

Åsa Regnér, generalsekreterare Rädda Barnen:

”Efter nio års konflikt befinner sig Jemens barn i en akut utbildningskris. Det påverkar inte bara barnen här och nu utan även hela Jemens framtid. För att landet ska återhämta sig behövs en välutbildad befolkning. Det internationella givarsamfundet finansierade enbart 20 procent av behoven inom utbildningssektorn under 2023. Finansieringen måste stärkas kraftigt om barnen i Jemen ska få möjlighet till bra utbildning.

Även om eldupphöret har gjort att våldet minskat saknas stabilitet som behövs för att familjerna i Jemen ska kunna bygga upp sina liv igen. En bestående vapenvila och förnyad fredsprocess krävs för att Jemens barn ska kunna växa upp i trygghet”.

Rädda Barnen har arbetat i Jemen i över 60 år. Arbetet sker i flera sektorer såsom livsmedelstrygghet, hälsa, näring och vatten och sanitet, inom utbildning och barns rätt till trygghet och skydd.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>