Hur förändras undervisningen när lärare forskar på sin egen praktik?
Försteläraren Carolina Jonsson på Widénska gymnasiet i Västerås har svaret.
Hennes arbete med videoinspelade lektioner har inte bara förbättrat elevernas lärande – det har väckt intresse både nationellt och internationellt.
Carolina Jonsson, förstelärare i engelska på Widénska gymnasiet, har tillsammans med professor Olcay Sert vid Mälardalens universitet deltagit i ett forskningsprojekt där undervisningen dokumenterats och analyserats med hjälp av videoinspelningar. Syftet: att förstå och utveckla kommunikationen i klassrummet – och skapa bättre lärande för eleverna.

Carolina Jonsson, förstelärare i engelska på Widénska gymnasiet
– Det här har förändrat hela mitt sätt att undervisa. Jag kunde se vad som fungerade och vad som behövde utvecklas. Det gav mig helt nya perspektiv, säger Carolina Jonsson.
Forskningen visade bland annat att elevernas växling mellan engelska och svenska i klassrummet kunde stödja inlärningen – ett resultat som fick Carolina att ändra sin tidigare undervisningsstrategi.
Från Västerås och vidare i världen – nu även presenterat i en bok
Resultatet har inte bara förbättrat Carolinas undervisning, utan har också inspirerat kollegor. Tillsammans med professor Olcay Sert har hon presenterat resultaten på en nationell konferens för universitet och högskolor. Hon har även citerats internationellt och blivit kontaktad av ett universitet i USA som har varit nyfikna på forskningen.
– Det känns fantastiskt att vårt arbete kan bidra till skolutveckling både i Sverige och internationellt, säger Carolina.
Deras forskning finns nu publicerat i ett kapitel av boken Language Teacher Action Research.
Metoden som använts kallas Collaborative Action Research (CAR) – en form av systematiskt samarbete mellan lärare och forskare där undervisningen utvecklas genom planering, handling, observation och reflektion.