Nu startar stor satsning för att hjälpa ungdomar till arbetslivet
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Nu startar stor satsning för att hjälpa ungdomar till arbetslivet

Nu startar stor satsning för att hjälpa ungdomar till arbetslivet

Publicerat av: Redaktionen

Ungdomar som hoppar av skolan får sämre förutsättningar i livet.

För att motverka avhopp från skolan och hjälpa unga som redan har hoppat av ska bland annat arbetsmarknadskunskap läggas till skolschemat och satsningar på skollovsjobb och särskilda ungdomsjobb ska göras.

Den 1 februari startar projektet Level Up som är ett samarbete mellan Ängelholms kommun, Ängelholms Näringsliv och Rögle BK och föreningens hållbarhetsarbete. Under tre år som projektet varar kommer flera satsningar att genomföras som riktar sig till elever 13-19 år och unga 20-24.

– Vad gäller våra skolelever är målet främst att motverka avhopp från skolan men vi vill också öka förståelsen och kompetensen hos eleverna så att de får bättre förutsättningar att göra rätt val till gymnasiet. För våra unga som hoppat av skolan vill vi förstås hjälpa dem att återuppta studier och hitta vägar in på arbetsmarknaden säger Joline Lovén, projektledare, Ängelholms kommun.

Arbetsmarknadskunskap på schemat
Till våren kommer elever i grundskolan och gymnasieskolan att få arbetsmarknadskunskap på schemat och till höstlovet kommer högstadieelever att erbjudas skollovsjobb för att få de ska få känna på arbetslivet. Unga som av olika anledningar har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden kommer att erbjudas särskilda ungdomsjobb i tre månader.

– Level UP är ett angeläget projekt som kommer att göra stor nytta för en grupp unga Ängelholmare som behöver komma på rätt spår men också för framtidens kompetensförsörjning genom att ge barn och föräldrar den arbetsmarknadskunskap som behövs för att göra ett bra val för framtida studier och jobb, säger Andreas Jarud, vd på Ängelholms Näringsliv AB.

Naturlig mötesplats
Nu startar stor satsning för att hjälpa ungdomar till arbetslivetFör att kommunens ungdomar ska få en naturlig mötesplats där de kan få stöd med studier, vägledning och frågor som rör arbetsmarknaden kommer lokalerna på Östergatan 71 att öppnas upp. Idag används lokalerna av kommunens arbetsmarknadspersonal och för SFI-utbildning (Svenska För Invandrare).

– Detta är ett projekt på ganska lång sikt som kräver att vi skapar nätverkande med ungdomarna så att de lär känna oss, hittar till lokalerna och ser oss som en naturlig mötesplats, säger Joline Lovén.

Fokus på fysisk och psykisk hälsa
Hälsofrämjande insatser finns också med inom projektet, bland annat kommer de särskilda ungdomsjobben att ha stort fokus på fysisk och psykisk hälsa.

– Flera olika hälsofrämjande insatser kommer att göras inom projektet där en viktig samarbetspartner är Rögle BK och föreningens hållbarhetsarbete, säger Joline Lovén.

– Rögle BK:s hållbarhetsarbete fokuserar på områdena Hälsa, Inkludering och Miljö. Projektet Level-Up går hand i hand med våra fokusområden, där Hälsa och inkludering ligger i fokus. Vi är stolta över vårt långa samarbete med kommunen och arbetsmarknadsenheten och ser fram emot att fortsätta bidra med att förebygga kamratskap, bryta isolering och stimulera till fysisk aktivitet där samtliga delar har stor påverkan på både den fysiska och psykiska hälsan, säger Daniel Henrysson, koordinator hållbarhet och varumärke, Rögel BK.

Mer att vänta
Även om det är mycket som händer i samband med projektstarten nu den 1 februari är allt inte helt klart ännu. Bland annat finns planer på en nätverkshubb för engagerade företagare, jobbmässor och branschmöten som kommer att ta form längre fram.

Projektet finansieras med stöd av Europeiska socialfonden (ESF)

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>