Vid sitt kommande sammanträde ska politikerna inom nämnden för Förskola & Grundskola ta ställning till ett förslag som handlar om att starta en resursskola i Kungsbacka.
Tanken är att resursskolan ska ta emot elever från förskoleklass till årskurs 6.
– Nu tar vi ett stort steg för att förbättra undervisningen i Kungsbacka. Genom att införa en resursskola så skapar vi en anpassad lärmiljö för de elever som behöver det mest, samtidigt som det bidrar till ökad studiero i våra ordinarie klasser, säger Emanuel Forsell, (M) ordförande nämnden för Förskola & Grundskola.
Liten skolenhet för elever i de yngre åldrarna som har behov av särskilt stöd
En resursskola är en skola som endast tar emot elever i behov av särskilt stöd. Resursskolor är ofta små skolenheter med lärmiljöer anpassade utifrån en specifik elevgrupps funktionsnedsättningar. Elevgrupperna är små, personaltätheten hög och medarbetarna har specialistkompetens. Placering vid en resursskola bygger på frivillighet, det är vårdnadshavare som ansöker om en plats och elev tas emot om hen uppfyller resursskolans kriterier för att få en skolplats där.
– Kungsbackas resursskola kan vara ett alternativ för elever med svår autism, språkstörning och intellektuella utmaningar, säger Eva Eriksson, verksamhetschef i förvaltningen för Förskola & Grundskola som ansvarat för utredning av resursskola i Kungsbacka.
Tidiga insatser i grundskolan är en avgörande faktor för att främja intellektuell, emotionell och social utveckling. Detta ligger till grund för inriktningen att Kungsbackas resursskola ska vara för elever från förskoleklass till årskurs 6. Inför ett införande av resursskola ska förvaltningen ta fram vilka kriterier som ska gälla för att en elev ska få en plats.
Lokaler på Gullregnsskolan kan användas
Förvaltningen föreslår att Kungsbacka kommuns resursskola har sina lokaler i en del av Gullregnsskolan, byggnaden Ängen, som inte behövs för övriga elever där. Lokalerna ligger centralt i kommunen och är därmed åtkomliga från olika geografiska områden. Placeringen innebär även att det finns en närhet till specialsalar t ex slöjdsalar, NO-salar och hemkunskap. På en resursskola bedöms personalkostnaderna per elev vara högre jämfört med övriga skolor utifrån den personaltäthet som krävs. Ett införande kommer även eventuellt öka kostnaderna för skolskjuts. Vid ett beslut enligt förslag är förvaltningens bedömning att resursskolan skulle kunna vara klar för att ta emot elever höstterminen 2026.