Under sommaren 2024 rapporterades det flitigt i landets tidningar om skolor som tvingats skicka hem elever eftersom rektorerna bedömde att klassrummen blev för varma.
Det var en ren hälsorisk för eleverna att vara kvar i skolan.
Det kan väl ändå inte vara ok att elever missar utbildningstillfällen när det finns ganska ”enkla” lösningar på problemet?
Alla som sökt skydd i skuggan från solen vet vilken temperaturskillnad det gör. På samma sätt fungerar ett solskydd.
Det är därför Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man använder solskydd som hjälper till att hålla inomhustemperaturen på en behaglig nivå. Att implementera aktiv kyla såsom luftkonditionering anses inte vara försvarbart ur ett hållbarhetsperspektiv.
En av rektorerna som uttalade sig i Sydsvenskan (240905) hade bett om solskydd. Men fick ett nej. Av ekonomiska skäl. Det är eleverna som istället får betala priset.
26 grader är den temperatur som Folkhälsomyndigheten anger som absolut maxtemperatur inomhus för att arbetsmiljön ska vara ok att jobba i. I skolan borde den temperaturen egentligen vara lägre eftersom barns kroppar är sämre än vuxnas på att reglera värme.
Vi har sammanställt den här guiden med råd och myndigheternas rekommendationer kring solskydd för att hjälpa skolor att få solskydd till sina klassrum. Och förhindra att de tvingas stänga på grund av övertemperaturer.
Du hittar guiden här.