Laholms kommuns sjundeklassare besöker lantbruk
Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Laholms kommuns sjundeklassare besökte lantbruk

Laholms kommuns sjundeklassare besökte lantbruk

Publicerat av: Redaktionen

Förra veckan 24-26 september besökte Laholms kommuns sjundeklassare från Lagaholmsskolan, Veingeskolan och Våxtorpsskolan tre lantbruk i Laholms kommun – ett årligt projekt.

Syftet med besöken är att ge eleverna en bättre förståelse för var maten faktiskt kommer från och samtidigt se vad som händer på ett lantbruk.

Med flera stationer på gården får eleverna testa olika uppgifter. Bland annat gå tipspromenad och besvara frågor om lantbruk, lära sig hur man kan uppskatta ett träds höjd med hjälp av en pinne, lasta pall med minilastare samt väga och mäta kalvar – och såklart klappa dem.

Laholms kommuns sjundeklassare besöker lantbrukEleverna från Våxtorpsskolan besökte mjölkgården Våxtorp lantbruk i Skråmered, strax utanför Våxtorp. Gården drivs av Anders och Katarina Nilsson tillsammans med deras söner och anställda. På gården finns mjölkproduktion, växtodling, skogsbruk och energiproduktion, verksamheter som eleverna fick en liten inblick i hur de fungerar under besöket.

– Projektet syftar till att visa på vad det innebär att vara lantbrukare samt även att visa naturbruksprogrammet som ett möjligt gymnasieval. Det är oerhört värdefullt att våra elever får lärande möjligheter som denna, det vill säga att de får uppleva arbetet på plats och på så vis kan se koppling mellan tiden i skolan och kommande arbetsliv, säger Anna Magnusson, rektor på Våxtorpsskolan.

Stationer med praktiska uppgifter lär eleverna om lantbruk

Besöken, som varar en halvdag, ger eleverna möjlighet att lära sig om lantbruk genom stationer utspridda på gården. Här får de prova på olika praktiska och teoretiska uppgifter, som att lasta en pall med minilastare, använda en skogssimulator (ett datorprogram som efterliknar skogsmiljöer) för att flytta och stapla timmer, lära sig om kornas foder, uppskatta höjden på ett träd med hjälp av en pinne, samt väga och mäta kalvar – och såklart klappa dem.

Genom att kombinera teori och praktik får eleverna se hur lantbrukarna använder exempelvis matematik, biologi och teknik i sitt arbete. Det som eleverna lär sig i skolan får alltså en konkret tillämpning i de praktiska uppgifterna.

Samverkan mellan skola och lantbruk – ett lyckat koncept

Samarbetet som har etablerats mellan Campus Laholm, LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) Laholm, Södra (skogsägarförening) och Växa (husdjursförening) möjliggör projektet. En annan viktig komponent i den här samverkan är naturbrukseleverna från Segragymnasiet och Munkagårdsgymnasiet som bemannar några av stationerna under dagarna. På stationerna delar de äldre eleverna med sig av sina kunskaper till de yngre eleverna.

Samverkan mellan skola och lantbruk är betydelsefull, och inte minst för lantbrukarna som länge har haft svårt att hitta rätt kompetens och bemanning.

– Jätteviktigt! Vi saknade rekrytering för vår yrkesgrupp, både lantbruk och skogsbruk, i hela sektorn. Vi har fått förlita oss på utländsk arbetskraft under flera år, säger Anders Nilsson, vd och ägare av Våxtorp lantbruk.

Att bygga upp ett intresse för lantbruksyrket är en angelägenhet för hela samhället. Samverkansprojekt som dessa kan främja framtidsutsikten för yrken inom lantbrukssektorn. Vidare berättar Anders Nilsson att besöken är viktiga för att utbilda allmänheten och för att tvätta bort stämpeln att lantbrukaren står med en grep och skottkärra. Lantbruksyrken kräver i själva verket mycket kunskap om teknik och genom att visa det kan det väcka intresse för att fler ska vilja jobba inom den gröna sektorn.

Samverkan är också ett viktigt led i att utbilda allmänheten om livsmedelsproduktion och att föra konsumenterna närmare lantbrukarna.

– Det är jätteviktigt att veta var maten kommer från. Maten kommer inte bara till affären, vi producerar den, säger Kerstin Nilsson, LRF Laholm.

Kalvarna och minilastaren var dagens favoriter

Under dagen på gården fick eleverna rotera mellan stationerna och prova på olika lärande aktiviteter. Theo och Neo, två sjundeklassare från Våxtorpsskolan, berättade sina upplevelser från dagen. Skogsimulatorn, minilastaren och kalvarna var dagens solklara favoriter, liksom för många andra elever. Att uppskatta ett träds höjd med hjälp av en pinne hade ingen av eleverna gjort tidigare. När vi ställde frågan om eleverna skulle kunna tänka sig att arbeta på ett lantbruk i framtiden varierade svaren:

– Jag skulle nog inte vilja det. Det är mycket jobb, säger Neo.

Någon som däremot skulle kunna tänka sig att arbeta på ett lantbruk är Theo.

– Jag hade nog lätt kunnat göra det! Jag hade kunnat tänka mig att köra traktor och ta hand om djuren, säger Theo.

 

Laholms kommun kännetecknas av tillit, glädje, innovation och delaktighet. Ledare, medarbetare och invånare utvecklar kommunen tillsammans. Genom vårt arbete med barn och unga, kultur- och utveckling, socialförvaltning och näringsliv skapar vi förutsättningar för ett attraktivt Laholm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>