Jubileumsskrift och hemvändardag på Rudbeckianska gymnasiet
Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Jubileumsskrift och hemvändardag på Rudbeckianska gymnasiet

Jubileumsskrift och hemvändardag på Rudbeckianska gymnasiet

Publicerat av: Redaktionen

En jubileumsskrift lanseras för Rudbeckianska gymnasiet och på hemvändardagen bjuds tidigare elever in till skolan där det anordnas flera aktiviteter för gamla Rudbeckianer.

Det är två stora händelser som sker inom kort på Rudbeckianska gymnasiet i samband med deras 400 års-firande.

21 februari – Lansering av jubileumsbok där media hälsas välkomna

”400 år av ökad kunskap” heter jubileumsboken som tre lärare på Rudbeckianska gymnasiet har tagit fram i samband med skolans 400-årsfirande. Lärarna har arbetat med texter, bilder och att projektleda arbetet. Även andra skribenter är delaktiga i boken.

Vid flera tillfällen under jubileumsåret kommer det att erbjudas föreläsningar kring jubileumsboken, bland annat under invigningsdagen för jubileet den 24 maj och 27 maj för allmänheten. Boken kommer att kunna köpas på skolan för självkostnadspris. Jubileumsboken kommer också att delas ut till kronprinsessan, skolministern och övriga delegationen under invigningsdagen.

21 februari lanseras boken och i samband med det påbörjas även firandet på skolan med elever. Under cermonin deltar både elever och politiker från utbildningsnämnden. Efter lanseringen av boken kommer eleverna att bjudas på Rudbeckiusbakelsen.

Media hälsas välkomna – två tillfällen att välja på

Media hälsas välkomna till lanseringen och ges möjlighet att få en intervju av lärarna som har arbetat med boken. Lanseringen sker vid två tillfällen 21 februari, dels klockan 10.00- 10.30 och dels klockan 11.15-11.45.

25 mars – Hemvändardag för tidigare Rudbeckianer

Den 25 mars mellan 11.00-16.00 anordnas en hemvändardag på Rudbeckianska. Skolan öppnas då upp för tidigare elever och tidigare medarbetare.

Aktiviteter under dagen
 • Jubileumsskrift och hemvändardag på Rudbeckianska gymnasiet

  Henrik Pettersson Rektor, Rudbeckianska gymnasiet

  Träffa klasskompisar och lärare från förr genom mingel i aulan för tidigare avgångsklasser.

 • Gå rundvandring på skolan och återuppliva gamla minnen.
 • Delta på öppna föreläsningar kring jubileumsskriften och av Sveriges äldsta elevförening, Sällskapet Arosbröderna.
 • Jubileumsutställningen med gamla föremål, exempel från föreningslivet inom skolidrotten och mycket mer.
 • Fotoutställning
 • Premiär för Rudbeckiusvandring med QR-koder
 • Köp Rudbeckiusbakelsen i skolans cafeteria
 • Lyssna på konsert på skolan
 • Gå på rundvandringar i domkyrkan
 • Lyssna på föreläsning om skrifter från förr på stadsbiblioteket
 • Personalrummet öppnas upp för att tidigare medarbetare kan mötas
 • Med mera…
Mingel i aulan för tidigare avgångsklasser

Under dagen är det mingel i skolans aula för tidigare avgångsklasser. Ta chansen att mingla och prata gamla minnen. Kanske dyker en lärare från förr upp.

Tider för respektive årgångar under minglet, samt starttider för föreläsningar, visningar och konserter publiceras inom kort på www.vasteras.se/rudbeckianska och på www.vasteras.se/rudbeckianska400ar

Premiär för Rudbeckiusvandring – en interaktiv utomhusutställning med QR-koder

Den 25 mars är det också premiär för den permanenta interaktiva utomhusutställningen som har tagits fram av Rudbeckianska gymnasiet, Västerås stadsbibliotek och Svenska kyrkan. Här kan besökaren få ta del av vem Johannes Rudbeckius och Malin Hising var, och få en förståelse för vilken betydelse de har haft för skolutveckling och det svenska samhälle vi har idag. Vandringen är i den bevarande kunskapstriangeln i området (bibliotek, kyrka och skola). Scanna QR-koden med mobilen vid sex olika stopp och ta del av historian i form av film, bilder och ljud. Utställningen kommer att finnas permanent.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>