Elever från Franska Skolan Göteborg deltar vid firandet av EU-parlamentet
Hem EFTER PLUGGET Elever från Franska Skolan Göteborg deltar vid firandet av EU-parlamentet

Elever från Franska Skolan Göteborg deltar vid firandet av EU-parlamentet

Publicerat av: Redaktionen

Idag övar Franska Skolan Göteborg för fullt på Europahymnen eftersom skolan ska representera Sverige vid firandet av Europaparlamentet som fyller 70 år.

Sedan 1952 har Europaparlamentet, i Strasbourg Alsace, Frankrike, bidragit till att upprätthålla en varaktig fred i Europa.

Det europeiska samarbetet ska nu uppmärksammas med ett körprojektoch relationsbyggande samarbete med
1 100 ungdomar, 750 familjer och 52 skolor.

I samarbete med den franska staten, Grand Est-regionen, Eurometropol Strasbourg samt European Collectivity of Alsace skapas projektet ”Let’s celebrate Europe! Fêtons l’Europe!”.

– Jag är mycket glad över att elever på Franska Skolan Göteborg har fått den här fantastiska möjligheten. Ett praktiskt jobb för sammanhållning och fred i Europa, säger Robert Hörnquist, honorärkonsul vid franska konsulatet i Göteborg.

Det omfattande projektet pågår under 2023 och 2024. I slutet av maj 2023 åker 26 delegationer, en från respektive EU-land, till Alsace i Frankrike och 30 maj träffas alla ungdomar i Europaparlamentet för att sjunga tillsammans. Våren 2024 reser elever från Alsace till sina partnerskolor och under läsåret kommer skolorna fortsätta samarbetet med hjälp av digitala kanaler. Franska Skolan Göteborg har sin partnerskola i Saverne – Collège Poincaré.

Just nu övar skolor runt om i Europa enskilt samt tillsammans med körledare Luciano Biblioni från Orchestre du Rhin/Opéra National du Rhin, Strasbourg. Ungdomarna kommer bland annat sjunga Adiemus (Jenkins), Vers le Futur (Di Gusto) och Hymne à la Joie (van Beethoven).

Elever från Franska Skolan Göteborg deltar vid firandet av EU-parlamentet

Körövning med elever från Franska Skolan Göteborg

– Våra elever i årskurs 5 är mycket förväntansfulla på att möta sina jämnåriga kamrater i Alsace och få vara med om det här historiska eventet. Det är ett storartat tillfälle för vår skola att representera Sverige och vi är mycket stolta över att få delta! säger Ellenor Sinclair, rektor Franska Skolan Göteborg.

Att bygga relationer är ett av huvudmålen. Ungdomarna och deras medföljande pedagoger bor i värdfamiljer vid båda tillfällena.

Morgon- och kvällsmåltider får alla i sin värdfamilj, vilket främjar språkbruket och vidgar intresset för ländernas kultur.

Alla resekostnader täcks av European Collectivity of Alsace och fokus läggs på gröna transporter som buss och tåg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>