FUB ansöker om kurs i Livskunskap: ”Alla måste få chans att fundera på vuxenlivet”
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING FUB ansöker om kurs i Livskunskap: ”Alla måste få chans att fundera på vuxenlivet”

FUB ansöker om kurs i Livskunskap: ”Alla måste få chans att fundera på vuxenlivet”

Publicerat av: Redaktionen

Riksförbundet FUB har ansökt om en kurs hos Skolverket, i ämnet Livskunskap.

Kursen ska ge unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (IF) kunskap och verktyg, för att kunna göra informerade val under vuxenlivet.

Att ansöka om kursen var ett av målen för FUB:s projekt Mitt Vuxenliv – Livskunskap.

– Vi har fått höra starka berättelser om vuxenlivets utmaningar, när vi har lyssnat in FUB:s medlemmar. Många har berättat om frågor de inte fått lyfta och därmed kunskaper som de inte fått ta del av. Till exempel frågan om familjebildning eller rätten till att påverka sitt eget liv, berättar Rose-Marie Berglund, pedagogiskt sakkunnig i projektet.

Fredrik Carlström (bilden) från Gävle arbetar också i projektet. Han gick själv på en gymnasiesärskola där eleverna fick undervisning i Livskunskap. Flera elever fick också prova på föräldraskap, genom att ta hand om robot-dockor som betedde sig precis som riktiga bebisar. Fredrik vill att fler får undervisningen som han själv fick:

FUB ansöker om kurs i Livskunskap: ”Alla måste få chans att fundera på vuxenlivet”

Fredrik Carlström, vuxenlivsambassadör i FUB:s projekt Mitt Vuxenliv – Livskunskap

– Alla måste få chansen att fundera på vuxenlivet. Vad man vill göra, sina skyldigheter och vad man har för möjligheter i livet. Att bli vuxen handlar om mer än att jobba tills man blir gammal. Man ska hitta sin plats och trivas!

Undervisning som syftar till förberedelse för vuxenlivet bedrivs idag av eldsjälar, på vissa skolor, på vissa orter. Riksförbundet FUB ser därför ett stort behov av en kurs i Livskunskap för nationella programmen i gymnasiesärskolan.

Det skulle möjliggöra och säkerställa att fler elever får tillgång till kunskap och därmed en stabil grund att stå på.

– Vi måste också få möjlighet att leva vår livsdröm, vara lyckliga och ha familj. Men vi måste få verktyg för att nå dit, säger Fredrik.

Mitt Vuxenliv – Livskunskap är ett treårigt projekt som ägs av Riksförbundet FUB och finansieras av Allmänna Arvsfonden. Läs mer om projektet i sociala medier @mittvuxenliv eller på www.fub.se/om-fub/projekt/arvsfondsprojekt/mitt-vuxenliv-livskunskap.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>