Ny utbildning ska främja trygga mötesplatser för ungdomar
Hem UTBILDNING Ny utbildning ska främja trygga mötesplatser för ungdomar

Ny utbildning ska främja trygga mötesplatser för ungdomar

Publicerat av: Redaktionen

Nu startar det en skräddarsydd uppdragsutbildning för yrkesverksamma fritidsledare i Jönköpings län.

Utbildningen är en av de första i sitt slag i Sverige och målet är att rusta fritidsledare för att skapa så trygga mötesplatser som möjligt för ungdomar.

Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University och Kommunal utveckling, med länets samtliga 13 kommuners fritidsförvaltningar, står bakom utbildningen. Kursen kommer bland annat beröra hur man bättre kan samverka med andra aktörer i samhället, som exempelvis kulturskolan och föreningslivet.

-Den öppna ungdomsverksamheten står idag inför en komplex verklighet. Vi behöver ha ett 24-timmarstänk kring våra barn och ungdomar och där vi tillsammans samverkar med andra aktörer för att skapa trygga och meningsfulla mötesplatser, säger Mazar Alijevski, kultur- och fritidsdirektör, Jönköpings kommun.

”Det behövs proaktiva insatser

Utbildningen är på tio högskolepoäng och pågår under ett år. Kursen startar den 17 januari och de 27 deltagarna studerar vid sidan av sitt ordinarie arbete.

Ny utbildning ska främja trygga mötesplatser för ungdomar– Fritidsledare/ungdomsutvecklare behöver möta ungdomarnas behov genom att arbeta mobilt- agilt och områdesbaserat. Det behövs proaktiva insatser inom bland annat föräldrastöd och brottsförebyggande arbete tillsammans med skola och socialtjänst.

-Detta innebär naturligtvis att vi behöver en kompetensbas att stå på som vilar på en forsknings- och professionsgrund och det är därför vi nu startar den här utbildningen, säger Rasmus Ax, utvecklingschef, Kommunal utveckling

Utbildningen vilar på vetenskaplig grund och kopplar an till de europeiska principer och riktlinjer som finns för lokal öppen fritids- och ungdomsverksamhet EGL (European Charter on Local Youth work).

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>