15 nya hedersdoktorer utsedda vid Uppsala universitets fakulteter
Hem EVENT 15 nya hedersdoktorer utsedda vid Uppsala universitets fakulteter

15 nya hedersdoktorer utsedda vid Uppsala universitets fakulteter

Publicerat av: Redaktionen

Författaren och poeten Ylva Eggehorn, professor Hugo Katus vid Heidelbergs universitet och Margot Ruschitzka, professor vid TH Köln, är tre av årets sammanlagt 15 nya hedersdoktorer vid Uppsala universitet.

Hedersdoktor är en titel som tilldelas personer som gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid universitetet.

Hederstecknet delas ut under vinterpromotionen den 26 januari 2024 och flera hedersdoktorer håller dessutom en föreläsning under sitt besök på universitetet.

Promotionen är öppen för alla intresserade, biljetter kan hämtas kostnadsfritt i Universitetshuset från kl. 10.00 på promotionsdagen.

Läs mer om titeln hedersdoktor och om tidigare utsedda hedersdoktorer vid universitetets fakulteter.

Fakulteterna som hör till området för humaniora och samhällsvetenskap har utsett åtta nya hedersdoktorer. Bland dem finns ledarskribenten Sakine Madon, justitierådet Anders Eka och forskare inom spridda områden och från olika länder som Sydafrika, Slovenien, Schweiz, Norge och Danmark.

Ylva Eggehorn är en skönlitterär författare, poet och journalist som i hela sitt liv verkat i kulturteologins anda i det offentliga rummet, bland annat med sångtexter och psalmer. I samarbete med olika musiker har hon författat en lyrikmusikalisk skatt som både används i konkreta kyrkliga sammanhang och i vårt mångkulturella och sekulariserade samhälle. Hennes psalm ”Var inte rädd, det finns ett hemligt tecken” sjöngs på Phukets flygplats, i samband med tsunamikatastrofen, varje gång ett plan med svenska kistor flögs hem.

Medicinska fakulteten har utsett tre nya hedersdoktorer, inom områdena epigenetik, kvantitativ genetik och hjärncellsproteinet troponin-T.

15 nya hedersdoktorer utsedda vid Uppsala universitets fakulteter

Fotot är från doktorspromotionen januari 2023. Foto: Mikael Wallerstedt.

Hugo Katus är professor vid internmedicinska enheten vid Heidelbergs universitet, Tyskland, och är känd för sin upptäckt av proteinet troponin-T som ett hjärtspecifikt protein. Han genomförde också de första kliniska studierna av troponin-T vilka klart visade dess betydelse för diagnostik av akut hjärtinfarkt och andra hjärtskador. Hugo Katus pionjärinsatser har varit nyckeln till att troponin idag är tillgängligt och dagligen används som ett rutinprov vid alla sjukhus i hela världen som tar hand om patienter med hjärtsjukdomar.

Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten har utsett fyra nya hedersdoktorer, verksamma inom områdena elektrifierade fordon, implantatmaterial, strängteori och reglerteori.

Professor Margot Ruschitzka är verksam vid TH Köln, Tyskland, och har under många år bedrivit ett framgångsrikt samverkansarbete mellan industri, samhälle och akademi. Som prorektor vid TH Köln med ansvar för forskning och utveckling var Ruschitzka mycket aktiv inom många olika samhällsaspekter av ingenjörsvetenskapen, till exempel olika organisationers ekonomiska förutsättningar och kvinnors möjligheter inom den tyska ingenjörstunga industrin och inom akademin. Sedan en tid tillbaka driver Margot Ruschitzka ett intressant och unikt samarbete mellan CAD-CAM-centrum vid TH Köln och Uppsala universitets avdelning för elektricitetslära.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>