Sveriges Skolledare: Inför lex-lagstiftning för skolväsendet
Hem UTBILDNING Sveriges Skolledare: Inför en ny lex-lagstiftning för skolväsendet

Sveriges Skolledare: Inför en ny lex-lagstiftning för skolväsendet

Publicerat av: Redaktionen

Inför en ny Lex-lagstiftning för skolväsendet med krav på att den som bedriver verksamhet under skollagen blir skyldig att anmäla allvarliga olägenheter eller risker för sådana.

Det föreslår Matz Nilsson och Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Sveriges Skolledare.

– Vi ser kommun efter kommun anta nedskärningsbudgetar som kan få förödande konsekvenser för barnen och eleverna. Men när skolledarna påpekar att budgeten gör att eleverna inte får det stöd de har rätt till, riskerar de repressalier. Vi kan inte ha det så, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande Sveriges Skolledare.

Stugunrektorn Malin Rimmö fick nyligen rubriker för sitt beslut att vägra genomföra besparingar i skolan. För det har hon mottagit en tillrättavisning från sin arbetsgivare. Även Boråsrektorn Bosse Leskinen fick rubriker efter att han lämnat en skriftlig konsekvensbeskrivning till sin arbetsgivare där det framgår att eleverna inte kommer kunna få det stöd de har rätt till efter kommunens beslut om att spara sex miljoner på ett år.

För att säkerställa att risker för missförhållanden på grund av resursbrist undanröjs, och för att undvika att skolledare som vittnar om olägenheter möts av arbetsrättsliga konsekvenser, föreslår Sveriges Skolledare att det införs en ny lex-lagstiftning för skolväsendet – Lex Edico. Med missförhållande avses i det här fallet exempelvis att en elev riskerar att inte klara målen för utbildningen.

– Edico är latin och betyder ungefär jag säger rent ut, jag yttrar. Med Lex Edico vill vi införa en rapporteringsskyldighet för skolväsendet liknande dem som finns inom sjukvården och äldreomsorgen. Om resursbrist riskerar att leda till att eleverna inte når målen ska man vara skyldig att anmäla det, säger Matz Nilsson, ordförande Sveriges Skolledare.

Sveriges Skolledare föreslår att Lex Edico innebär att en huvudman blir skyldig att:

  • Sveriges Skolledare: Inför lex-lagstiftning för skolväsendet

    Foto: Tomas Bergqvist

    informera sina medarbetare om skyldigheten att rapportera missförhållanden eller påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten

  • utan dröjsmål utreda och dokumentera det rapporterade missförhållandet eller risken
  • utan dröjsmål avhjälpa eller undanröja missförhållandet eller risken
  • snarast göra en anmälan till Skolinspektionen om missförhållandet (eller risken för det) är allvarlig

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>