20 000 åttondeklassare tävlar i teknik och matematik
Hem EFTER PLUGGET 20 000 åttondeklassare tävlar i teknik och matematik

20 000 åttondeklassare tävlar i teknik och matematik

Publicerat av: Redaktionen

Teknikåttan 2024 är igång. Mästerskapet där över 20 000 åttondeklassare i hela Sverige tävlar i teknik, matematik och naturvetenskap avgörs den 23 maj på Tekniska museet i Stockholm.

Ambitionen är att öka intresset för STEM-ämnena. Ny partner till tävlingen är Sandvik.

I 30 år har Teknikåttan engagerat åttondeklassare i årliga mästerskap inom teknik, matematik och naturvetenskap och inspirerat nya generationer av teknikutbildade, problemlösare och innovatörer. Bakom tävlingen står tio svenska högskolor och universitet. Nytt för i år är att Tekniska museet fördjupar sitt engagemang som partner genom hela tävlingen, tillsammans med Sandvik som huvudsponsor för Teknikåttan.

Vi är väldigt glada att gå in som ny partner till Teknikåttan. För Sandvik är det viktigt att uppmuntra barn och unga att utforska tekniska ämnen och förhoppningsvis välja den yrkesbanan senare i livet. Teknikåttan är ett perfekt tillfälle och vi hoppas på många intressanta projekt och diskussioner under året med ett spännande avslut vid riksfinalen på Tekniska museet i maj.
Edvard Bergström, kommunikationschef Sandvik

20 000 åttondeklassare tävlar i teknik och matematikTeknikåttan är en tävling för åttondeklassare som utmanar eleverna med praktiska och teoretiska problem inom teknik, matematik och naturvetenskap. Syftet är att öka intresset för teknik, matematik och naturvetenskap men också att stimulera ungdomarnas fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende.

Behovet av arbetskraft inom teknikområdet är stort, och vi står inför utmaningar där kunskaper som kan leda in i en hållbar framtid är avgörande.

Vi behöver bidra till lustfyllt lärande inom STEM-ämnen (Science, Technology, Engineering, Mathematics), bredda bilden av teknik och visa hur en karriär inom teknikområdet ger möjlighet att vara med och skapa den framtid vi vill ha.
Maria Olsson, chef lärande, Tekniska museet

Årets tävlingar har nu inletts med en första kvalomgång. Den 18 april hålls regionfinaler på 10 lärosäten i landet, där vinnarna bjuds in till riksfinalen på Tekniska museet den 23 maj – en heldag fylld med tävlingar och inspiration för deltagare och publik.

Vi är enormt tacksamma över att två så starka partners bidrar tillsammans med Teknikåttan till att stärka ungas engagemang och motivation till lärande inom teknik, naturvetenskap och matematik. Samarbete och långsiktighet är en viktig del av Sveriges STEM-strategi och vi ser fram emot att kroka arm och möta framtidens problemlösare.
Dorotea Blank, nationell projektledare, Teknikåttan

De lärosäten som håller i regionfinalerna är Blekinge Tekniska Högskola, Chalmers, Högskolan Dalarna, Karlstads universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds Tekniska Högskola, Umeå universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>