Designbyrån Tegel & Hatt har tagit fram det visuella konceptet för läslistorna, på uppdrag av Kulturrådet och Skolverket.
Listorna ska inspirera barn och unga till ökad läslust.
Med en mix av klassiker och nutida titlar, och ett lekfullt grafiskt manér, har listorna redan väckt stor uppmärksamhet.
Inspiration till designen har Tegel & Hatt hämtat från klassisk bokformgivning. Den grafiska stilen hyllar traditionell bokdesign i typografi och dekorativa detaljer, och kombinerar lekfullhet med tydlighet.
Läslistorna är uppdelade per stadie och innehåller över 250 förslag på allt från bilderböcker till romaner, noveller och poesi. Det övergripande syftet är att bidra till ökad läsning bland barn och unga och listorna kan användas i undervisning, i förskolan eller skolan.
Design som kopplar till läsningens möjligheter
My Longely, Creative Director på Tegel & Hatt, har designat manéret:
”Det var viktigt för oss att skapa något som både lockar unga läsare och signalerar kvalitet. Boken har ju historiskt varit en värdefull och genomtänkt produkt, där material, utsmyckning och kärlek till detaljer använts för att hedra innehållet. Det är en fin tradition där mycket inspiration finns att hämta!”
Det grafiska manéret är flexibelt – det fungerar lika väl i tryckt form som digitalt, och rörligt, vilket gör det till ett användbart verktyg i kommunikationen kring läslistorna.
Stor uppmärksamhet för läslistorna
Läslistorna och dess innehåll har tagits emot med stort intresse och har uppmärksammats i bland annat Dagens Nyheter, SVT, SR och Svenska Dagbladet när de presenterades för riksdagen under en presskonferens den 2 december.