Ingenjörsstudenter löser industrins utmaningar
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Ingenjörsstudenter löser industrins utmaningar

Ingenjörsstudenter löser industrins utmaningar

Publicerat av: Redaktionen

Genom projektet Yrkestrainee Skaraborg har ingenjörsstudenter vid Högskolan i Skövde fått testa på att göra delar av kurser som trainees i skarpt läge i industrin.

Både företag och akademi ser stora vinster med samarbetet och från och med hösten 2025 kan traineeformen komma att inkluderas i ordinarie kurser.

Miranda Kedbäck är adjunkt i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde och projektledare för Yrkestrainee Skaraborg. Hon summerar lärdomarna från projektet:

– Det har varit fantastiskt roligt att testa samverkan i den här formen och prova olika traineeupplägg för ingenjörsstudenter. De deltagande företagen har fått en tidig kontakt med studenterna, hjälp att lösa problem och har samtidigt fått möjlighet att påverka Högskolans utbildningar, vilket alla varit väldigt positiva till.

Men hur fungerar det egentligen för ett företag när det ska placera in ingenjörsstudenter ute i en ibland hårt pressad produktion? Har allt flutit på friktionsfritt?

– Det har gått över förväntan, men såklart finns det utmaningar. Vi trodde att en utmaning skulle vara språket, då flera av våra studenter var internationella, men i slutändan tyckte många företag att det var uppfriskande och roligt med lite språk- och kulturutbyte, säger Miranda Kedbäck.

Företag och studenter i nära samverkan
Ingenjörsstudenter löser industrins utmaningar

Miranda Kedbäck, adjunkt i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde och projektledare för Yrkestrainee Skaraborg.

Två av företagen som deltagit i projektet är Furhoffs Rostfria AB i Skövde och UW-ELAST i Mariestad.

Emma Simonsson är teknikchef på Furhoffs och företaget upplevde att det var positivt att få in studenter i produktionen.

– Hos oss var uppdraget att göra en analys av produktionsflödet för en viss produktkategori, lämna rekommendationer för att minska ledtider och göra en implementeringsplan. Studenterna ställde många och väldigt bra frågor och vi var flera från Furhoffs som var involverade i deras arbete, så för oss kändes det som ett jättebra upplägg, säger Emma Simonsson.

På UW-ELAST var studenternas uppdrag att ta fram en ny fabrikslayout som exempelvis innebär maskinflytt, för ökad effektivitet och hållbarhet i produktionen.

– Alla på företaget såg till att serva studenterna med det de behövde och de var väldigt pålästa, självgående och kreativa för att få fram bra resultat till oss. De använde kunskaper som de hade fått med sig från Högskolan och vi har nu fått dokumenterat om hur vår egen verksamhet fungerar, säger Samuel Eklind, konstruktör på UW-ELAST.

Traineeupplägget kan bli del av utbildningen

Genom Yrkestrainee Skaraborg har Högskolan satt startskottet för en ny typ av samverkan mellan akademi och industri, där industriföretagen har möjlighet att påverka Högskolans utbildningar. Från och med hösten 2025 kan traineeformen komma att inkluderas i ordinarie kurser.

– Vi har verkligen stärkt banden mellan industri och utbildning genom det här projektet, och jag är övertygad om att våra studenter får ännu bättre förutsättningar när de under utbildningen får möjlighet att genomföra praktiska utbildningsmoment hos företag i närområdet, säger Miranda Kedbäck.

Deltagande företag och partners

Företag som deltagit i projektet är Gunnar Dafgård AB, AB Furhoffs Rostfria, Swegon Operations AB, Paroc AB, UW-ELAST AB, Metsä Tissue AB, Petainer Lidköping AB, Klings Glass, ASB VA-Automation, Katrinefors Kraftvärme AB. Yrkestrainee Skaraborg finansieras av Vinnova. IDC West Sweden och Västsvenska Handelskammaren är projektpartner.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>